Moderne PZ vorm

ZuivelNL jaar om op te starten

10 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel er al even gesproken werd over het oprichten van een producentenorganisatie a la het productschap Zuivel (PZ) was het uiteindelijk nog haastwerk om iets in de steigers te zetten. Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep melkveehouderij bij LTO, zegt dat ze nu een jaar de tijd hebben om iets op te zetten en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) doet gewoon mee.

"De NMV gaat gewoon meedoen. Alleen er moest op het laatste moment vaart gemaakt worden om iets op korte termijn op te zetten", zegt Romijn. Dinsdag zag ZuivelNL officieel het daglicht. Romijn geeft aan dat de reacties positief zijn. "In de keten is veel draagvlak."

Kennis, innovatie en diergezondheid zijn zaken waar volgens Romijn collectief in geïnvesteerd moet worden en waar geen gaten mogen vallen. Nu er weer een organisatie is wordt er opgelucht adem gehaald. Hoewel de oprichting haastwerk was is er meer tijd voor de praktische invulling.

"Uiterlijk tegen het einde van het jaar", zegt Romijn over de deadline van ZuivelNL. De voorzitter ziet het ook als het ideale moment om de stoffer door de werkzaamheden van het PZ te halen. "Wij willen er een praktische invulling aan gaan geven en gaan kritisch kijken wat wel en wat niet blijft." Ook zegt Romijn dat ZuivelNL nog met overheid om de tafel gaat om te kijken wie wat gaat doen. 

Ondertussen is al bekend dat melkveehouders 5 cent per 100 kg melk gaan afdragen aan de nieuwe organisatie. "Zij betalen voor hetgeen op hun van toepassing is, zoals kennis, innovatie en diergezondheid." Hoeveel de verwerkers gaan afdragen is nog niet bekend. "Dat hangt af van de taken." 

   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

ZuivelNL
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden