Met uitzondering van kaas

Zuivelexport EU houdt hoog tempo vast

24 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Over de eerste twee maanden van 2014 weet Europa het hoge tempo bij de export van zuivel vast te houden. Zelfs de export van weipoeder is weer teruggekeerd naar zijn oude hoge niveau. Alleen de resultaten van het paradepaardje van de EU, de kaasexport vallen iets tegen.

Van januari tot februari 2014 heeft de EU-28 tot nog toe 93.900 ton magere melkpoeder en 66.300 ton volle melkpoeder geëxporteerd, aldus het Duitse ZMB. Plussen van respectievelijk 49 procent en 22 procent in vergelijking met een jaar terug. Tevens zijn dit grotere volumes dan over 2012 afgezet werden.

De export van boter en boterolie nam in totaal met 13,6 procent toe. Waarbij de export van olie stagneerde, maar er van boter met 20.500 ton 22 procent meer afgezet is in vergelijking met een jaar terug. 

De stroom weipoeder richting de wereldmarkt, die vanaf het begin van 2013 alleen maar afnam, kwam over de eerste twee maanden van 2014 weer uit op een niveau boven dat van het voorgaande jaar.

In tegenstelling tot een jaar terug is kaas niet het paradepaardje van de Europese zuivelexport. Waar van de overige zuivelproducten meer geëxporteerd werd bleef de export van kaas stabiel.  Op de Russische markt werd wederom een derde van de het volume wat richting derde landen ging afgezet. Een plus van 1,1 procent in vergelijking met een jaar terug.

Bij de leveranciers van kaas vond een verschuiving plaats. Waarbij Duitsland en Nederland minder derde landen export voor hun rekening namen, konden Denemarken en Polen duidelijk meer kaas afzetten.

Bij de afzet van verse zuivelproducten, waaronder drinkmelk en room, zet de stijging van de voorgaande jaren verder door om een plus te behalen van 7,8 procent.

Niet alleen exporteerde de EU meer zuivel ook de import viel over de eerste twee maanden van 2014 hoger uit in vergelijking met een jaar terug. De boterimport heeft zich meer dan verdrievoudigd. In tegenstelling tot het begin van 2012, toen Europa korte tijd in een netto-importeur van boter veranderde, bleef het land nu een netto-exporteur. Een andere opvallende plus is de toegenomen import van kaas die een plus van 37 procent neerzette. Dit is terug te voeren op de grote import van Amerikaanse kaas, welke daarvoor niets voorstelde. 

zuivelfabricaten_export.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden