Minste grond bij pluimvee

Melkveehouderij profijt van sterke grondpositie

24 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

De melkveehouders komen er in Brussel goed vanaf als het gaat om het mestbeleid. Dit hebben ze puur en alleen te danken aan de sterke grondpositie, zo blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Sharon Dijksma op de vragen van VVD. Die wilde weten waarom de intensieve sector de gebeten hond is.

"Wilt u nog eens duidelijk maken waarom het optimisme, dat de melkveesector wel ten deel valt, beide andere sectoren wordt onthouden?" Met de andere sectoren doelde VVD op de intensieve sector waaronder pluimveehouders en varkenshouders. Om in aanmerking te komen voor derogatie, verruiming van de mestnormen, stelde Brussel als eis dat de dierrechten gehandhaafd moeten worden. Daarmee lijkt het er op dat de intensieve sector de rekening betaalt voor melkveehouders.  

Het antwoord van Dijksma maakt duidelijk dat melkveehouders dit voordeel te danken hebben aan de grote hoeveelheid grond in het bezit van de veehouders. Door de grote hoeveelheid grond kan het grootste deel van de fosfaatproductie op eigen grond geplaatst worden. Het percentage grondgebondenheid in de melkveehouderij bedraagt dan ook 91,5 procent.

Dijksma verwacht dat een hogere melkproductie geen synoniem is voor een hogere fosfaatproductie. Door efficiëntie maatregelen en winst die nog te behalen is met voermaatregelen kan de fosfaatproductie door de melkveehouderij tegen 2020 onder het niveau van 2011 uitkomen, wat neerkomt op 73,3 miljoen kilogram fosfaat. "De melkveehouderij blijft daarmee, ondanks een stijging van de productie na het vervallen van de melkquotering, in belangrijke mate grondgebonden."   

In de varkenshouderij is maar 8,8 procent van de bedrijven grondgebonden en helemaal onderaan staat de pluimveehouderij met een percentage van 4,8 procent. Dit houdt in dat elke toename van de mestproductie in de pluimvee- en varkenshouderij het mestoverschot in Nederland vergroot en dat wil Dijksma koste wat het kost voorkomen. "Grondgebondenheid is in de varkens- en pluimveehouderij geen reëel perspectief." Mestverwerking is daarmee het enige alternatief wat overblijft.

Zoals het er nu uitziet is er echter tegen 2015 nog niet voldoende verwerkingscapaciteit aanwezig. Een maatregel zoals dierrechten blijft daarom noodzakelijk tot de balans op de mestmarkt is hersteld. "Daarmee wordt geborgd dat het al bestaande probleem niet wordt verergerd."

Dijksma legt de bal nadrukkelijk bij de sectoren. "Het is aan de sectoren om aan te tonen dat het mestprobleem door mestverwerking structureel opgelost kan worden." Maar de melkveehouderij kan naar afschaffing van het quotum ook niet zomaar haar gang gaan. Dijksma zegt dat om dat te voorkomen een nieuw stelsel wordt geïntroduceerd. Daarin staat dat groei gecompenseerd moet worden met extra grond, of alle mest die er door groei bijkomt moet voor honderd procent worden verwerkt. Een combinatie van deze maatregelen is ook mogelijk.  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden