Geen streep door vetcorrectie

Italiaanse praktijken bij zachte landing melk

15 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

De Europese Landbouwraad van maandag pakte niet uit zoals onder meer Duitsland, Nederland, Ierland en Denemarken gehoopt hadden. Er komt vooralsnog geen zachte landing richting het einde van het melkquotum. Er werd zelfs niet over het onderwerp gestemd. Oostenrijk beschuldigde Italië daarbij van partijdigheid. 

Juli was feitelijk de laatste strohalm voor onder meer Nederland om alsnog een zachte landing te krijgen richting het einde van het melkquotum. Anders dan in de laatste jaren heeft er over 2014/15 geen quotumverruiming van 1 procent plaatsgevonden, waardoor diverse landen na een torenhoge heffing- boete voor het leveren van te veel melk- over het voorgaande seizoen nu afstevenen op een nog veel hogere heffing.

Een manier om de financiële domper iets af te zwakken is het afschaffen van de vetcorrectie. Deze houdt in dat wanneer er melk geleverd wordt met een bovengemiddeld vetgehalte er in totaal minder melk geleverd mag worden. Geldt de vetcorrectie niet meer dan mag er meer melk geleverd worden. 

In juni kon er geen gekwalificeerde meerderheid gehaald worden, maar dat was voor Nederland geen reden om het op te geven. Tijdens de laatste Raad werd opnieuw getracht een meerderheid te halen voor het voorstel. Nederland kreeg in elk geval steun van Oostenrijk, Duitsland, Ierland en Denemarken. Roemenië en Bulgarije waren nu evenwel tegen en sloten zich aan bij Italië, Frankrijk, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en het Verenigd Koninkrijk. 

Italië was bovendien voor de eerste keer voorzitter van de Landbouwraad. Complimenten kregen de Italianen echter niet. Oostenrijk beschuldigde het land er zelfs van partijdig te zijn. Of dit nu zo was of niet een gekwalificeerde meerderheid was er opnieuw niet, waardoor er zelfs niet over het voorstel gestemd werd. 

Een woordvoerder van Dijksma liet aan het ANP weten teleurgesteld te zijn in de uitkomst. "We hebben er echt hard aan getrokken om dit voor elkaar te krijgen." In september volgt een volgende Landbouwraad, maar de kans dat hier nog een zachte landing uitkomt is zeer klein. Dit houdt verband met de huidige zuivelmarkt. Ervaringen uit het verleden leren dat bij dalende prijzen de lidstaten vaak zeer voorzichtig worden.

Ondertussen staan de Ieren en Fransen lijnrecht tegenover elkaar. Waar de Ieren vol smart op de vrije markt zitten te wachten, gruwelen de Fransen er van. Die willen dan ook instrumenten om prijsdalingen te voorkomen. Volgens de Ieren een sluiproute naar een nieuw soort melkquotum. Gezien de resultaten bij de discussie rondom een zachte landing is het niet onverstandig de Fransen goed in de gaten te houden.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Jan Werts 15 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10854205/Italiaanse-praktijken-bij-zachte-landing-melk]Italiaanse praktijken bij zachte landing melk[/url]
Jammer voor de Nederlandse melkveehouders. Maar uit het prima artikel van Boerenbusiness blijkt dat de meerderheid van de EU-ministers geen zachte landing wil. Zo'n landing is simpelweg niet in hun nationale belang. Dan is het onzin om de voorzitter, vandaag Italië, ineens de schuld te geven.
Het uitblijven van een besluit leert dat de race tussen de melkveehoudende landen die op basis van wie heeft de laagste kostprijs, meteen losbarst na het verdwijnen van de nationale quota, eigenlijk nú al is van start gegaan...
Johan 15 Juli 2014
Ik las op melkvee.nl dat Italië nog een boete aan superheffing van miljoenen had staan van 2jaar geleden en dat Italië daarom niet mee deed aan de stemming..
Dus ik snap wel waarom ze Italië beschuldigen..
het is gewoon ronduit belachelijk dat de zo beloofde en verwachte zachte landing der nu uiteindelijk niet doorkomt!!
Dit kan boeren de kop gaan kosten!
Cornelis 15 Juli 2014
Er is een zachte landing beloofd belofte maakt schuld als die nepfiguren van lto nog een cent contributie waard zijn moeten ze nu een proces beginnen.
La Vache 15 Juli 2014
Wij hebben een melkveebedrijf in Frankrijk en hier werken alle particuliere melkfabrieken met verplichte melkleveringscontracten. Verplicht door de overheid. Dit contract is gebasseerd op je huidige quotum en mag 5% plus of 5% min uitpakken. Op deze manier zijn de Franse fabrieken van melk verzekerd, ook als de melkprijs zakt, want daar zijn ze dus erg bang voor. Hier zit je dus nog steeds onder een soort van quotumsysteem, maar dmv de contracten meerdere jaren vastgelegd.
De Fransen willen niet dat andere lidstaten meer kunnen gaan melken, dus zullen dit zeker tegenhouden als het kan.
erik 15 Juli 2014
als melkveehouders ECHTE ondernemers waren geweest hadden ze hier al lang rekening mee gehouden
Eric 15 Juli 2014
Zachte landing; belachelijk quotum is quotum als ze meer willen leveren kopen ze of leasen ze toch gewoon of willen ze weer alles voor niks hebben ?
boertje 15 Juli 2014
De echte ondernemers onder de melkveehouders weten al lang dat dit er aan zit te komen.De komende vijf jaar worden er op of er onder voor veel bedrijven, van de regering hoef je niets te verwachten dus je moet gewoon je kostprijs in de gaten houden en kijken hoever je mee wil gaan, er gaan bedrijven aan ten onder dat is wel zeker.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden