Dairy Trading Online

39 euro inzet voor melkprijs tot maart

17 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het laatste half jaar bracht roerige tijden voor de zuivelmarkt. Ook de komende maanden worden spannend. Want wat gaat Rusland doen en gaan de prognoses rondom een hogere melkaanvoer uitkomen. Ondanks de onzekerheden op de markt zet Dairy Trading Online (DTO) de melkprijs tot maart op 39 euro.

DTO maakt bekend van 1 september tot en met 1 maart een certificaat ter waarde van 39 euro per 100 kg melk in de markt te gaan zetten. Inschrijven kan vanaf donderdag tot 7 augustus. Vaak zijn de maanden september, oktober, november en december de maanden dat door de kersttijd de melkprijs iets hoger ligt. Vervolgens wordt er  in de maanden net na de jaarwisseling doorgaans iets minder voor de melk betaald.

Het zijn evenwel zekerheden uit het verleden, want de markt heeft over het laatste halfjaar bewezen zich niet makkelijk meer te laten voorspellen. Daar komt bij dat zuivelverwerkers door toenemende concurrentie toch proberen de melkprijs langer op een hoger niveau te houden. Goed nieuws voor melkveehouders, maar het maakt tegelijkertijd de markt minder transparant.

Toch ziet het er naar uit dat er in de laatste zes maanden van 2014 duidelijk meer druk op de melkprijzen komt te staan. Zo waren tot nog toe de eiwitprijzen een goede tegenhanger van de problemen bij vet. Maar de laatste veiling van Global Dairy Trade wees uit dat de prijzen hun houdbaarheidsdatum naderen. Dit mede door minder koopbelangstelling vanuit de Chinezen.

Bij kaas is het vooral wachten op Rusland. Nu gaan er weer kleine volumes die kant op, maar het zijn nog bij lange na niet de volumes van een jaar terug. Tegelijk blijft de melk maar komen. Alles bij elkaar zorgt het voor een nerveuze, afwachtende markt.

Het certificaat wordt afgerekend op basis van de garantieprijs van FrieslandCampina, welke de eerste maandag van de maand bekend gemaakt wordt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden