FC Stone schiet te hulp

Britten naarstig op zoek naar vaste melkprijs

25 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

De melkproductie in werelds zeven grootste exporterende steeg over de eerst kwart van dit jaar met 18 procent. De EU die aan het voorsorteren is op het einde van het melkquotum neemt daarbij de helft van de groei voor zijn rekening.

De extra melk gaat waarschijnlijk voor meer op- en neergaande bewegingen bij prijzen zorgen. Middels tools om risico"s te managen kunnen melkveehouders de ergste pieken en dalen voorkomen. Het vooruitkopen van voer om een gedeelte van de kosten vast te zetten is normaal, maar opties om de inkomsten veilig te stellen zijn veel meer onzeker. Sommige kunnen een deel van de melk verkopen op basis van een mandje van commodity"s en andere mogen van geluk spreken als ze mee kunnen doen aan een productiekosten tracker.

Maar een andere tool die gemeengoed is onder akkerbouwers en aan de andere kant van de oceaan veel gebruikt wordt begint in het Verenigd Koninkrijk in zwang te raken. Namelijk termijncontracten. Een termijncontract is een verplichting om een hoeveelheid van een product te verkopen of te kopen op een vastgestelde tijd in de toekomst. Het contract kan nagekomen worden via levering of gesloten worden door verkoop of aankoop van een gelijkwaardig contract.

Voor melkveehouders houdt het in dat ze ervoor kiezen een volume aan melk te verkopen op een bepaalde datum. De Ierse verwerker Glanbia en het Nieuw-Zeelandse Fonterra zijn al begonnen met het aanbieden van vastprijscontracten voor een tot drie jaar. Nu is de Dairy Crest Direct (DCD) aan het onderzoeken hoe een gelijkwaardig managementinstrument aan Britse melkveehouders aangeboden kan gaan worden. Dit gebeurt met geld van het Defra zuivelfonds.

"Wat we graag willen is onze melkveehouders een vaste prijs aanbieden voor een gedeelte van de melk", zegt DCD secretaris Michael Masters. "Vanuit het perspectief van een melkveehouders kan hij zijn voerprijs en andere imputprijzen vastleggen, maar hij kan niets doen aan zijn melkprijs. Wanneer een melkveehouder bij het aangaan van een lening tegen een bank kan zeggen dat hij een bepaald volume al van te voren vastgelegd heeft is daar veel belangstelling voor."

DCD krijgt hulp van commodity handelaar FC Stone om meer onderzoek te doen naar een Brits model. Risicomanager Charlie Hyland zegt dat sinds 2007 de volatiliteit toegenomen is en melkveehouders zich moeten voorbereiden om daarmee om te gaan. "Melkveehouders willen een eerlijke prijs krijgen en hun marges veilig stellen. Maar mensen moeten begrijpen dat ze niet altijd de markt kunnen verslaan en het niet gaat over het krijgen van de beste prijs. Het gaat om het wegnemen van prijsschommelingen en voorkomen dat je failliet gaat wanneer de markt instort."

Er zijn meerdere mogelijkheden, waarbij termijncontracten de meest ingewikkelde lijken. Het vooruit verkopen aan een verwerker oogt als een beter alternatief. In het meest simpele geval meldt een melkveehouder zich aan op een website en kan hij een gedeelte van de melk tegen een prijs voor levering in de toekomst vastzetten. In de VS is het maximum daarvan vastgesteld op 75 procent.  Veelal rekent de verwerker iets voor de service, vervolgens dekt de verwerker zich in middels contracten met klanten of het handelen op de termijnmarkt.

Toch moet er nog veel gebeuren willen de Britse melkveehouders de beschikking krijgen over termijncontracten of een vaste melkprijs. Maar hierbij kunnen de eerste stappen van Glanbia en Fonterra als voorbeeld gebruikt worden. Ondertussen wordt ook in buurland Nederland hard gezocht naar een manier om de prijsschommelingen te managen. Zo zet Dairy Trading Online (DTO) alweer drie jaar een vaste melkprijs in de markt. Langzaam begint het in zwang te komen en wie weet is het ook wel het systeem waar de Britten naar zoeken.  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Engeland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden