Worstelen met lastige markt

Danone klem tussen hoge prijs en vraaguitval

25 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het blijkt voor het Franse voedingsbedrijf Danone een zware dobber te zijn om de balans tussen hogere prijzen en het voorkomen van vraaguitval te vinden. Toch slaagde het bedrijf er in, ondanks een flink lager verkocht volume, bij de divisie zuivel groene cijfers neer te zetten.

Het tweede kwartaal van 2014 was voor de Franse reus minstens zo uitdagend als het eerste kwartaal. Hoge melkprijzen en een lastige afzetmarkt in China waren opnieuw de sleutelwoorden. De beste resultaten werden dan ook bij de divisie water geboekt. Zo stegen de verkopen over het tweede kwartaal qua volume met 7 procent, maar nam de omzet door hogere prijzen zelfs met 13,1 procent toe.

Helaas beslaat water, waaronder Evian, op het totaal maar een aandeel van 21,8 procent. Verreweg het grootste deel van de omzet moet door de divisie zuivel gehaald worden. Met 2.831 miljoen euro lagen de verkopen daar 7,4 procent onder die van een jaar terug. Door hogere prijzen kon evenwel een winst van 2,4 procent gehaald worden. Tegelijkertijd resulteerden de hogere prijzen op diverse plaatsen in meer vraaguitval. 

De totale verkopen komen over het tweede kwartaal uit op 5.406 miljoen euro, een min van 3,9 procent als het gaat om volume. Rekening houdend met hogere productprijzen wordt een plus van 2,3 procent gehaald. Dit zet het totaal over de eerste helft van 2014 op 10.467 miljoen euro. Een min van 3 procent in vergelijking met de eerste helft van 2014 als het gaat om volume, de hogere prijzen maken dat er toch nog een winst van 2,2 procent geboekt kan worden. 

Alles bij elkaar is Danone in vergelijking met het eerste kwartaal juist minder gaan presteren. Toch stelt het bedrijf zijn doelstellingen voor 2014 niet bij. Zo verwacht het Franse bedrijf nog steeds een stabilisatie van de inkomsten uit de zuiveldivisie in Europa en een toename bij de afzet van babyvoeding in China. Zuivel vertegenwoordigt 60 procent van de inkomsten van Danone en heeft daardoor veel impact op de resultaten van het bedrijf.     

Ondertussen werkt Danone aan het plan "Danone 2020". Het bedrijf benadrukte dat hiermee niet wordt bedoeld dat het portfolio wordt opgeschoond, maar gekeken wordt naar de sterke punten binnen het bedrijf om daar de aandacht op te vestigen en de komende vijftig jaar groei uit te halen. Het wordt dan ook hoog tijd dat het bedrijf weer positieve resultaten kan laten zien. Al sinds het begin van de economische crisis in Europa, gevolgd door diverse tegenslagen, kost het Danone veel moeite om het hoofd boven water te houden.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Danone na veel gedoe eindelijk weg uit Rusland

Nieuws melk

Danone doet bio-zuivel in VS van de hand

Nieuws Halfjaarcijfers

Russische inpikpraktijken smet op resultaat Danone

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden