Herstel wel mogelijk

Verlaging melkprijs Fonterra komt uit

29 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Nieuw-Zeelandse zuivelaar Fonterra maakt bekend de melkprijs voor seizoen 2014/15 te gaan verlagen. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de verwachtingen van de markt. Tegelijk drukt de verwerker melkveehouders op het hart voorzichtig te zijn. Wel wordt er op termijn weer rekening gehouden met prijsherstel.

Dinsdag maakte Fonterra bekend een dollar van de melkprijs af te halen en deze te verlagen tot 6 dollar per kg Milk Solid. Het dividend werd vastgesteld op 20 tot 25 cent per aandeel, wat resulteert in een uitbetalingsprijs van 6,20 tot 6,25 dollar per kg Milk Solid.  

John Wilson, voorzitter van Fonterra, geeft aan dat de verlaagde melkprijs een spiegel is van de aanhoudende volatiliteit. Zo daalde de Global Dairy Trade index sinds het begin van het seizoen op 1 juni met 16 procent.

"We zien wereldwijd een hoge melkaanvoer, toenemende voorraadopbouw in China en een mindere vraag naar zuivel in sommige ontwikkelingslanden als gevolg van vraaguitval door hogere prijzen. Daar komt nog eens bij dat de Nieuw-Zeelandse dollar duur blijft. De melkproductie over het afgelopen seizoen, wat eindigt op 31 mei, zette een plus neer van 8,3 procent."

De lagere melkprijs heeft direct gevolgen voor de inkomsten van melkveehouders. Reden voor Wilson om er bij melkveehouders op aan te dringen voorzichtig te zijn. Mede doordat de markt volatiel blijft. Tegelijk reflecteert het hogere dividend het vertrouwen wat er is in de eigen strategie.

Toch klinkt er ook nog een positief geluid. "Onze prognoses houden rekening met herstel in de wereldwijde prijzen van zuivelfabricaten. Het is echter te vroeg om te kunnen zeggen hoe het herstel gaat uitpakken of wanneer die gaat inzetten."

Op 24 september komt Fonterra met een nieuwe update.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
kuiper 29 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10855154/Verlaging-melkprijs-Fonterra-komt-uit]Verlaging melkprijs Fonterra komt uit[/url]
Meestal trekt in de herfst de melkprijs wel weer aan
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden