Vertrouwen ingestort

China vindt opnieuw melamine in zuivel

1 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Fouten uit het verleden zijn er om van te leren, maar de Chinezen blijken hardleers te zijn. Opnieuw werd er melamine aangetroffen in een product bestemd voor kinderen, namelijk yoghurtsnoepjes.  In 2008 eiste de stof het leven van zes kinderen en dat zijn de Chinese ouders nog niet vergeten.  

Ondanks alle stappen die er de laatste jaren gezet zijn door de Chinese autoriteiten om herhaling van de melamine-crisis uit 2008 te voorkomen is er opnieuw vervuilde melk aangetroffen. In de zuidelijke provincie Guangdong hebben autoriteiten namelijk een vracht yoghurtsnoepjes in beslag genomen die verontreinigd waren met melamine.

In totaal is er door de politie ongeveer 12 ton aan product in beslag genomen. Na de vondst is de manager van de fabriek aangehouden. Helaas gaat het om een complexe zaak en heeft de politie in nog twaalf provincies mensen moeten mobiliseren om verdere betrokkenen op te sporen. Niet duidelijk is of er product zijn weg naar de winkels heeft weten te vinden. 

Melamine wordt gebruikt om het eiwitgehalte in de melk te verhogen en speelde de hoofdrol in een groot voedselschandaal in 2008. Toen stierven zes kinderen na het gebruik van babyvoeding en werden er 300.000 kinderen ziek. Toch was dat niet het laatste schandaal. Daarna waren er nog kleinere schandalen met bijvoorbeeld vervuilde vaccins en recent het verhaal rond de OSI Group welke vlees wat al over datum was toch weer gebruikte. 

Ondertussen maken ouders zich zorgen over de gezondheid van hun kind. Zij geven dan ook aan weinig vertrouwen te hebben in de controle van de voedselindustrie door de overheid. "Onze toezichthouders zijn niet goed genoeg."  

Zorgelijk is het ook dat gebleken is dat buitenlandse bedrijven, OSI is volledig in handen van Amerikanen, zich niet aan de regels houden. Een stoot onder de gordel voor de Chinese consumenten die het volle vertrouwen hebben in buitenlandse producten.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

China
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Marc de Ruiter 1 Augustus 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10855437/China-vindt-opnieuw-melamine-in-zuivel]China vindt opnieuw melamine in zuivel[/url]
OSI is misschien wel in buitenlandse handen maar handelt met name in lokaal Chinees vlees denk ik... dus dit is niet direct een stoot onder de gordel voor de Chinese consumenten met betrekking tot vertrouwen in import product, De grootste ellende is nu weer voor de zuivelindustrie... deze melamine zou zomaar nog kunnen komen uit melkpoeder die weggestopt is in 2008. Dat is toen op grote schaal gebeurd en men probeert dan langzamerhand die melkpoeder nog te verzilveren... Mijn theorie dan...Hoe dan ook voor de zuivelexport naar China is dit weer voordeel voor Nederlandse bedrijven... Pak je kans zou ik zeggen!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden