Twaalf vragen aan Jan Anker

Groeiende vraag naar Nederlandse kaas

14 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

De A-Ware Food Group slaagde er over 2013 in de omzet te verhogen, maar de resultaten vielen lager uit door een onder druk staande marge. Jan Anker, CEO van A-Ware, geeft een toelichting op de gebeurtenissen in 2013. Tegelijk ziet hij een groeiende vraag naar Nederlandse kaas.

Welke stappen heeft A-ware over 2013 weten te zetten?
"Het dienstenpakket wordt uitgebreid met de realisatie van een eigen kaasfabriek in Heerenveen. Tegelijkertijd is gestart met de realisatie van een modern rijpings- en verpakkingslocatie in Almere. Daarnaast was er de acquisitie van A-ware Fresh Dairy dat is gespecialiseerd in de productie van dagverse zuivelproducten. Ook hebben we in Woerden een locatie gebouwd waar exclusieve borrelhapjes en tapas worden gemaakt."

U noemt een nieuwe moderne locatie in Almere, wat gaat er precies gebeuren?
"In Almere realiseren we een ultramodern rijpings- en verpakkingsbedrijf dat voldoet aan de hoogste eisen ten aanzien van voedselveiligheid en kwaliteit. Dit bedrijf is er op ingericht dat straks jaarlijks meer dan 200 miljoen verpakkingen met kaas van de band rollen. Deze producten gaan naar klanten over heel de wereld." 

Alle zuivelbedrijven zijn actief op het gebied van duurzaamheid. Hoe zit dat bij jullie?
"Ook wij zetten stappen om onze bedrijfsvoering te verduurzamen. Dat is ook logisch. Als familiebedrijf zijn we alleen maar bezig om het bedrijf beter door te geven aan de volgende generatie. Wij vinden duurzaamheid een zaak voor de hele keten. Alle schakels in de keten hebben in onze visie een verantwoordelijkheid richting mens, milieu en dier."

Kunt u ook voorbeelden noemen?
"Op het dak van onze kaasfabriek komen zonnepanelen. Daarnaast kijken we of het mogelijk is of de kaasfabriek van energie kan worden voorzien op basis van aardwarmte. Of dat gaat lukken weten we nog niet, nu onderzoeken we de haalbaarheid. Ook in onze nieuw rijpings- en verpakkingsbedrijf in Almere zetten we stappen. Dat gaat verder dan afval scheiden en led-verlichting. Zo hebben we kritisch nagedacht over de warmwatervoorziening om niet onnodig water en energie te verspillen. Met een klankbordgroep van melkveehouders werken we samen aan A-ware Duurzaam. Een programma dat melkveehouders waardeert en stimuleert om te verduurzamen."

De tweede helft van 2014 werd gekenmerkt door hoge kaasprijzen. Uit de cijfers blijkt dat er inderdaad een omzetstijging heeft plaatsgevonden, maar waar komen de lagere resultaten bij de EBITDA en het resultaat voor belastingen vandaan?
"Ik ben tevreden met het resultaat over 2013. We hebben flink geïnvesteerd in het optimaliseren en verbreden van het dienstenpakket om zo onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. We zien groei bij onze klanten waar we langdurige relaties mee hebben. In 2013 stonden de marges door de hoge kaasprijzen onder druk. Bij snel stijgende kaasprijzen zien we vaak iets lagere afzet richting onze handelsklanten."

Hebben de lastige economische omstandigheden in Europa hier nog effect op gehad?
"We merken dat de slechte economische omstandigheden in combinatie met de hoge kaasprijzen ertoe leiden dat de kaasconsumptie in de belangrijkste Europese landen het afgelopen jaar niet is gegroeid."

Op bedrijfsniveau is A-ware flink on the move. Hoe ziet de planning er voor dit jaar uit? Wanneer wordt er begonnen met de productie van de eerste kazen in Heerenveen?
"De bouw van de kaasfabriek verloopt voorspoedig. In december is de eerste proefproductie van kaas. Daarna gaan we stapsgewijs opschalen. Vanaf 1 januari 2015 gaan we melk afnemen van melkveehouders."

Wordt er nog gekeken naar nieuwe vormen van melkcontracten, bijvoorbeeld werken met een vaste prijs?
"Ja, ook op dat punt zijn we vernieuwend. Wij hebben de mogelijkheid om afspraken op maat te maken."

Ook vorig jaar gaven jullie aan dat er geen verwachtingen uitgesproken worden over het komende jaar door de sterk veranderlijke omstandigheden op de kaasmarkt. Hoe lastig is het om op de kaasmarkt te opereren? Is het de laatste jaren lastiger geworden?
"De markt is meer dan ooit in beweging. We verwachten naar de toekomst toe dat dit alleen maar sterker zal zijn. En alle marktomstandigheden zijn kansen. Het is aan ons om de taak deze kansen te benutten. Mede dankzij onze eigen kaasfabriek zijn we hier goed op voorbereid."

Het nieuws rond Rusland is nog heel pril, maar hoe gaan jullie hier mee om? Welke impact heeft het op het bedrijf?
"Binnen A-ware hebben we een gezonde spreiding van klanten waar we mee samenwerken en markten waar we op actief zijn. We hebben dus klanten over heel de wereld. Er is dus altijd wel ergens iets aan de hand. Aan onze mensen de uitdaging om nog harder aan de slag te gaan om de kaas in andere gebieden af te zetten. Dat gaat zeker lukken."

Welke stappen zet A-Ware precies buiten Europa?
"We merken dat de vraag naar Nederlandse kaas wereldwijd toeneemt. Denk hierbij aan opkomende economieën als Brazilië en China. Met onze eigen kaasfabriek in het Friese Heerenveen kunnen we op deze groeiende vraag inspelen."

Welke kansen zien jullie vandaag de dag op de zuivelmarkt?  
"We zijn van mening dat er vraag blijft naar kaas van goede kwaliteit. Ook buiten Nederland weten klanten de kwaliteit en smaak van Nederlandse kaas waarderen." 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Jan Anker

Groeiend A-ware houdt deur open, ook over grens

Nieuws Melk

Emlichheim switcht van A-ware naar Vreugdenhil

Achtergrond melk

Transfermarkt 2023 tekent einde bijzondere periode

Nieuws melk

A-ware en Interfood van start in Estland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden