Countus Melkveeindex

Melkveehouders over juni profijt van voerprijs

15 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Juni pakte goed uit voor de melkveehouders. Niet alleen de melkprijs liet een stijging zien, dankzij de verhoging van FrieslandCampina, ook de voerprijs zet een daling neer wat gunstig uitpakt voor de winstgevendheid van melkveebedrijven. Dit blijkt uit de stijging van de Melkveehouderij Index.

Over juni zet de Countus Melkveehouderij Index weer een stap omhoog om uit te komen op 113,15 punten, een plus van 2,03 punten in vergelijking met de maand ervoor. Voor het eerst in drie maanden neemt de index in waarde toe en wordt meteen de hoogste stand sinds oktober 2013 bereikt.

Het hogere indexcijfer danken melkveehouders onder meer aan een daling van de voerprijs. Voer heeft de laatste maanden bewezen uiterst volatiel te zijn. De ene maand laat de prijs een daling zien om de maand er na weer in waarde toe te nemen. Gemiddeld genomen bevindt de voerprijs zich nog altijd op een zeer hoog niveau. Opmerkelijk want op de wereldmarkt hebben prijzen een flinke daling neergezet. Dichterbij spelen de uitbreidingen in de melkveehouderij de hoofdrol en houden die de ruwvoerprijzen in de benen.  

Tegelijkertijd met de daling van de voerprijs nam de melkprijs toe. Een verhoging van de melkprijs van FrieslandCampina zette de gemiddelde melkprijs omhoog naar 42,15 euro. Het gaat hier om melk met een vetgehalte van 4,35 procent en 3,46 procent eiwit.

Het ziet er naar uit dat de komende tijd de voerprijs vasthoudt aan een dalende trend, maar ook dat melk goedkoper gaat worden. Nu is het afwachten of de dalingen gelijk opgaan dan wel ten gunste van de marge van melkveehouders uit gaan pakken.

 

Melkveehouderij Index Countus.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden