Vertrouwen herstellen

Saputo pleit voor meer melk Australië

26 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De dalende melkaanvoer in Australië is een doorn in het oog van de verwerkers die proberen in te springen op de groeiende vraag naar zuivel uit Australië. Saputo, de nieuwe hoofdaandeelhouder van Warrnbool, roept melkveehouders daarom op om meer melk te gaan leveren, zo meldt Stock Journal. 

Hoofd van Saputo, Lino Saputo junior, welke als winnaar uit de strijd om de Warrnambool Cheese en Butter (WCB) aandelen kwam, komt deze week in Australië aan om een sleutelboodschap bij de melkveehouders af te leveren. De boodschap luidt: Breid de kuddes uit, lever meer melk af en al jullie melk gaat een bestemming vinden.   

Hij breng een honger naar overnames met zich mee die ondersteund wordt door een volle portemonnee, ondanks dat er net een overname achter de rug is. "Op het gebied van overnames en samenvoegingen wordt mij vaak gevraagd of er nog ruimte is voor Saputo om door te zetten als een partij die steeds verder consolideert in de zuivelsector. Mijn korte, bondige antwoord is "absoluut". 

"We gaan door met het evalueren van de mogelijkheden, onze balans maakt dat mogelijk, en we hebben de mogelijkheden om meerdere overgenomen bedrijven te integreren."

In Australië hoopt de eigenaar van 88 procent van de WCB aandelen de melkveehouders die nu al leveren aan WCB en degene die er nog niet aan leveren aan te moedigen de melkproductie uit te breiden. Daar tegenover staan investeringen om een plus bij de melkplas te stimuleren. 

"Er zijn veel discussies gaande over wat er nodig is om melkveehouders weer vertrouwen te geven in de melkveehouderij en ze aan te moedigen om te investeren in de bedrijven", zegt Saputo.

"Wat we in Australië proberen te doen is de hand uitsteken naar melkveehouders en ze laten zien dat we een veilige haven zijn voor de melk. Wanneer zij ervoor kiezen om de kudde uit te breiden en meer melk te gaan produceren zetten wij de infrastructuur op die nodig is om de melk te verwerken."  

De oproep voor meer melk komt op een tijdstip dat verwerkers hard proberen om de melkproductie in Australië op te voeren. Sinds het vrijgeven van de markt meer dan een decennium geleden is de aanvoer met 20 procent gedaald van ongeveer 11,2 miljard liter naar 9 miljard liter per jaar. De Australische zuivelsector wordt gezien als de derde grote agrarische sector.

Zij zijn daarbij perfect gepositioneerd om te profiteren van de grote Aziatische vraag. Reden voor verwerkers als Saputo om alles er aan te doen de melkaanvoer op te voeren.

Tegelijk heeft Saputo nog te maken met Lion, die in handen is van Kirin. Het bedrijf heeft 10 procent van de aandelen in zijn bezit weten te krijgen en beschermt op die manier de overeenkomst met WCB. WCB produceert het merendeel van Lion"s 12.000 ton goedkope kaas onder de merken Coon en Cracker Barrel. Halverwege 2015 moet de overeenkomst ververst worden.  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Cor 27 Augustus 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10857147/Saputo-pleit-voor-meer-melk-Australie]Saputo pleit voor meer melk Australie[/url]
Is er iemand die Saputo junior en vooral de Australische melkveehouders kan wijsmaken dat, nu de Westeuropese melkproducten Rusland niet meer binnen mogen, dat onze melk de Aziatische markt zullen overspoelen. Als er dan ook nog eens een massa meer Australische melk die richting uit gaat kun je wel raden wat de melkboeren bij onze tegenvoeters gaan verdienen door meer te gaan produceren.
La Vache 30 Augustus 2014
Voor dat ze in Australiê veel meer melk hebben ben je al weer enige tijd verder en kan de situatie alweer danig verandert zijn. Ik hoop uit andere overwegingen dat ze niet meer gaan melken, want de enige die het extra inkomsten oplevert zijn de zuivelverwerkers en de boel eromheen. Ook in Nederland, die zonodig moet groeien na het quotum omdat er zo'n grote afzet zou zijn in Aziê. Dat blijkt ook rooskleurig voorgesteld te zijn dan het is, maar we moeten zonodig. Nu lopen we hier aan onze grenzen en zijn alleen maar kwetsbaarder geworden. De pot verwijt de ketel?
erik 7 September 2014
Is er iemand die Cor aan zijn verstand kan brengen dat het na dertig(30) jaar altijd vanzelf geld vangen nu echt verleden tijd is en dat australiërs net zo slim zijn als Nederlanders. Je moet nog even wennen aan een echte vrije markt, en even nadenken en rekenen voordat je je t(te) grote nieuwe stal vol met koeien duwt
bas 7 September 2014
Die te grote maar vooral te dure stallen kunnen pas uit bij de derde eigenaar.Dat is dus de wereldmarkt zo werkt het overal en met elke handel op dat niveau.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden