Vijf vragen aan Kees Gielen

Negatief effect Rusland op garantieprijs melk

28 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

FrieslandCampina heeft een roerige eerste helft van 2014 achter de rug. Lastige valutakoersen, een hoge melkaanvoer en als kers op de taart een handelsboycot vanuit Rusland stelden de coöperatie voor diverse uitdagingen. Kees Gielen, financieel directeur (CFO) van FrieslandCampina, daarover in gesprek met Boerenbusiness.

Begin 2014 introduceerde jullie nieuw beleid rondom de melkprijs en werd er besloten tot het overgaan van een vooruitbetaling op de prestatietoeslag. Hoe is het nieuwe beleid opgepakt?
"Dat is vrijwel geruisloos gegaan. Het betalen van de componenten voor melk is prima verlopen. Ook de interim uitkering, 75 procent van de pro forma betaling, is goed ontvangen."

De prestatietoeslag zakte van een 1,81 euro per 100 kg melk. naar 1,10 euro per 100 kg melk, wat is daar de oorzaak van?
"Er zijn een paar oorzaken. Tegen het einde van het jaar kenden we hoge melkprijsstijgingen. Die bleken lastig te volgen en dat heeft geresulteerd in lagere marges. Ook viel de groei in diverse markten tegen. Zo kende Vietnam bijvoorbeeld voorheen een groei van 10 procent per jaar, nu was die groei een stuk minder en zelfs negatief. Er heerst een duidelijk ander sentiment in de landen in Zuidoost-Azië. Ook in Europa hadden we gerekend op iets betere resultaten, maar daar bleef de situatie vrijwel onveranderd."

"Dan waren er nog de valutakoersen. Die hebben zwaar op de winst gedrukt. Als exporterend land ben je dan meteen in het nadeel tegenover lokale producenten wanneer de wisselkoers daalt ten opzichte van de euro. Het maakt ook dat je niet elke prijsstijging door kunt voeren, omdat je door de wisselkoers al in het nadeel bent."

Hoeveel lastiger is het om in de zuivelmarkt van vandaag de dag te opereren?
"De zuivelmarkt is een stuk lastiger geworden. Rusland nam 250 miljoen kilo kaas af, wat omgerekend neerkomt op 2,50 miljard kg melk. Daar moet een andere bestemming voor gevonden worden. Het heeft zijn impact op Europa. Tegelijk blijft de markt zeer volatiel. Aan de andere kant heeft de markt altijd te maken gehad met heftige schokken. De ene keer zijn die wat heftiger en de andere keer wat minder. Extra alertheid is daardoor geboden. Noem als voorbeeld het weer in Nieuw-Zeeland of de voedselscare van afgelopen zomer. Deze keer gaat het om een hele grote schok." 

Hoe kijken jullie naar de toekomstige ontwikkelingen op de zuivelmarkt?
"De langere termijnverwachtingen voor de zuivelmarkt zijn vrij goed. Wij verwachten dat de vraag naar melk blijft toenemen. Wel zien we dat het gat tussen vraag en aanbod van melk iets kleiner geworden is. Dit onder invloed van de hogere melkaanvoer op diverse plaatsen. Het zijn de grote Zuidoost-Aziatische markten die de trekker blijven van de markt."

"Hoewel China nu even minder actief is. Het land heeft tijdelijk te maken met hogere voorraden en er wordt iets meer melk dan voorzien geproduceerd, maar dat gaat nog niet voldoende zijn om in de eigen vraag te voorzien. China blijft daarmee een belangrijke importeur. Ook Rusland is tijdelijk uit de markt. Het is afwachten wanneer ze weer terugkomen, maar de vraag uit het land blijft."

Wat verwachten jullie van de garantieprijs voor de tweede helft van 2014?
"Concrete uitspraken doen we nooit. Wij leiden onze garantieprijs af van de ontwikkelingen in de omgeving. We zien dat de Rusland-blokkade voor onzekerheid in de markt zorgt. Dat gaat zeker effect hebben. Over de tweede helft van 2014 gaat dat waarschijnlijk ook een negatief effect hebben op de garantieprijs. Veel hangt af van Rusland."  

 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden