Russen hebben alternatieven

Poetin maakt haast met samenwerking BRICS

2 September 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Met dat de Europese Unie met spoed nieuwe economische sancties tegen Rusland voorbereidt, is Rusland zelf met heel andere zaken bezig. De blokkade van bankrekeningen en financiële transacties drijft Rusland in de armen van de BRICS-landen. En zo is het de vraag in hoeverre de Russen door het Westen worden geraakt. 

Door de sancties mag Poetin zich verheugen op een stijgende populariteit in eigen land, dumpen rijke Russen massaal hun Westerse creditcards om over te stappen op de Chinese variant en maakt Poetin haast met de verdere samenwerking met de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India en China). Daarmee ontwikkelt zich een heel andere economie, want de Russen hebben alternatieven. Dat geldt ook voor agrarische producten. 

Rusland gaat meer vlees- en zuivelproducten importeren uit landen als Ecuador, Chili en Uruguay. Brazilië profiteert doordat het Zuid-Amerikaanse land haar export van kip naar Rusland verhoogd. Momenteel mogen twintig Braziliaanse bedrijven kip exporteren naar Rusland, maar dat worden er binnen afzienbare tijd veel meer. Nu is het exportvolume nog 60.000 ton per jaar, maar dat kan worden opgevoerd tot 150.000 ton. Ook vleesproducenten in het nabij gelegen Argentinië menen hun productie op te kunnen vijzelen om aan de vraag te kunnen voldoen. 

Naast vlees halen de Russen onder meer appels, peren, druiven, citrusvruchten, pinda’s, boter en kaas uit Argentinië. In 2012 ging dat om een exportwaarde van 1 miljard dollar. Chili kan ook profiteren van de handelssancties, want dit land leverde vorig jaar al 567 miljoen dollar aan goederen aan Rusland. Het gaat dan om producten als zalm, fruit, varkensvlees, wijn en gelatine. Op regionaal niveau exporteert Chili onder andere druiven, avocado’s, bessen en kiwi’s. 

Mochten de Russen dan nog niet genoeg hebben, China heeft aangeboden meer groente en fruit te leveren. Naast landbouwproducten kan China ook inspringen op producten die nu door hightechbedrijven als Alstom, Siemens, BASF en Bayer worden geleverd. Dat de relatie tussen beide landen hechter wordt, wordt nog eens benadrukt door het aanbod van Poetin aan China van een belang in het op één na grootste Russische olieveld. Het gaat om een belang in het zogeheten Vankor-veld van Rosneft in Siberië, waaruit dagelijks circa 440.000 vaten olie worden gepompt. Dat staat ongeveer gelijk aan 4 procent van de dagelijkse vraag in China.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jan4072 2 September 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10857594/Poetin-maakt-haast-met-samenwerking-BRICS]Poetin maakt haast met samenwerking BRICS[/url]
Napoleon heeft het geprobeerd, evenals Keizer Wilhelm en Hitler. Ze hebben zich allemaal stuk gelopen op Rusland. Even zo de VS in de vietnam oorlog en heel recentelijk, toen Rusland openlijk de president van Sirie bleef steunen terwijl het westen de opstandelingen steunde. Nu nog geen half jaar later blijkt wie het goed heeft gedaan en wie het goed fout heeft gedaan. Zelfs het westen incl de VS steunt nu ook de president van Sirie in strijdt tegen de IS. En dan denkt dat de EU nu Rusland aan banden kan leggen????? Laten we eerst eens proberen de economien van Roemenie en Bulgarije op de rails te krijgen, en niet te vergeten die van ons eigen land.
Dat redt je in ieder geval niet met oorlog voeren. Probeer dat onze NL directeuren in den haag maaar aan het verstand te krijgen. Die zijn meer bezig om hun eigen baantjes in Brussel veilig te stellen. De eerste alinea vind ik beanstigend. De laatste vind ik walgelijk om de eigen bewoording van Timmermans te gebruiken
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden