Kansen door kwaliteitstoeslag

Melkveehouder sleutel tot succes kalverhouder

18 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het wegvallen van Europese steun gaat een grote impact hebben op de Nederlandse kalverhouderij. Of ze daarna nog succesvol zijn wordt met name bepaald door hoe goed ze in staat zijn die te compenseren. ABN Amro ziet hier goede kansen wanneer de samenwerking tussen melkveehouders en kalverhouders versterkt wordt, zo blijkt uit het rapport "Nieuwe kansen kalverhouderij: leidend door te volgen".

De Nederlandse bank ziet goede kansen voor de kalverhouderij op het gebied van diergezondheid. Die kan gaan helpen de exploitatie van kalverhouderijen te verbeteren. Iets wat nodig is nu kalverhouders door aanpassingen in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) veel geld gaan mislopen.

Door verbetering van de diergezondheid kunnen de technische resultaten verbeteren. Tevens kan het helpen bij het verminderen van de voer- en medicijnkosten en het verbeteren van het dierwelzijn. Om dat te bereiken moet er allereerst een stevige basis gelegd worden in de vorm van sterke en weerbare nuchtere kalveren (nuka"s). ABN Amro stelt dat dit bereikt kan worden doormiddel van een versterking van de samenwerking tussen kalverhouders en melkveehouders.

Die samenwerking ziet de bank met name op het gebied van informatieuitwisseling. "Om die informatieuitwisseling te versterken is een volgsysteem nodig van kalveren- opgezet door een onafhankelijk partij- waarvan ketenpartijen gebruik kunnen maken." Middels het systeem kan informatie uitgewisseld worden over voergebruik en medicijnen. Als vergoeding oppert ABN Amro een financiële vergoeding voor kalveren van melkveehouders die het bij herhaling goed doen in de kalverhouderij. "De kwaliteitsverbetering in de kalverhouderij resulteert in een hogere marge, die wordt verdeeld tussen melkveehouder en kalverhouderij." 

Dat de samenwerking tussen de twee sectoren die nu weinig met elkaar van doen hebben voordelen biedt maakt de bank meteen duidelijk. Zo kan de melkveehouderij op die manier aan de maatschappij bewijzen niet bruikbare (stier)kalveren van een goed leven te laten genieten en kunnen kalverhouders aan de andere kant bewijzen maatregelen te nemen om het antibioticagebruik te minderen, het dierwelzijn te verbeteren, en de CO2-footprint van de sector te verlagen.

Deze ontwikkeling wordt gesteund doordat er een grotere regionale afhankelijkheid ontstaat als gevolg van de groei van de melkveehouderij en een krimp bij vleeskalverhouders. "De Nederlandse vleeskalverhouderij zal naar verwachting 10 procent minder kalveren aanvoeren vanuit de gehele aanvoer van verder weg gelegen landen." Weer een stap verder is de uitwisseling van informatie uitbreiden met een planning, waardoor een veehandelaar steeds meer gaat lijken op een logistieke dienstverlener.

De bank maakt in elk geval duidelijk vertrouwen te hebben in de vooruitzichten voor de vleeskalverhouderij voor de komende jaren. "De sterke infrastructuur, zowel de bedrijven rond de sector als de fysieke infrastructuur, geeft de sector een stevige basis."  

kalf_ABN_Amro.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden