Afspraken over reductie

Ammoniakdeal maakt groei veehouderij mogelijk

18 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en de LTO, Nevedi, de NZO, de NMV, de NVV en de NVP, hebben dinsdag 18 maart de Generieke Maatregelen Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), waarin afspraken over de verlaging van de ammoniakuitstoot tot 2030 zijn vastgelegd.

Door de uitstoot van ammoniak te verlagen verbetert de natuurkwaliteit waardoor veehouderijen kunnen groeien. Deze afspraak heeft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken samen met het agrarisch bedrijfsleven vastgelegd.

Door de Programmatisch Aanpak Stikstof (PAS)moet de Nederlandse veehouderij de ammoniakuitstoot tot 2030 met 10 procent verlagen. Dit komt neer op een volume van 10 kiloton. Door de lagere ammoniakuitstoot moeten bedrijven zich verder kunnen ontwikkelen. ´Ecologie en economie gaan hand in hand met afspraken. Op het gebied van vermindering van de ammoniakuitstoot uit de landbouw is al veel bereikt, maar we moeten nog een paar stappen maken´, zei Dijksma.

De afspraken vergroten voornamelijk de groeimogelijkheden van de bedrijven die in de buurt van een Natura-2000 gebied zijn gelegen. Van de 10 kiloton waarmee de ammoniakuitstoot wordt verlaagd kan 5,6 kiloton worden gebruikt voor de ontwikkeling van landbouwbedrijven. Het PAS-programma voorziet in een breed pakket van maatregelen en investeringen waartoe het Rijk, de provincies en het bedrijfsleven aangaan voor economische ontwikkeling en bescherming van de Natura 2000-gebieden.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de ammoniakuitstoot van bedrijven met gemiddeld 10 procent wordt verlaagd. Dit moet gebeuren door aanpassingen van het voer, andere inrichting van de stallen, scheiding van mest en urine in de stallen en het stimuleren van weidegang. Er is al een keurmerk voor minimale weidegang van 120 dagen, maar er komt een aanvullend keurmerk.

Siem Jan Schenk, voorzitter van de LTO, ziet in dat de overeenkomst forse inspanningen gaat vragen van ondernemers, ´maar dit is noodzakelijk´, zegt hij. ´Voor ons is het van groot belang dat agrarische bedrijven zich ook nabij natuurgebieden kunnen blijven ontwikkelen. Uiteraard wel met respect voor mens, dier en milieu. Met de nu afgesproken maatregelen zetten we een belangrijke stap.´

De gemiddelde verlaging van de ammoniakuitstoot van 10 procent betekent niet dat bedrijven maximaal 10 procent kunnen groeien. ´Dit hang af van de voorstellen en ontwikkelingsplannen van bedrijven´, zegt Wiebren van Stralen, beleidsadviseur Mest en Milieu Veehouderij bij de LTO. ´Er zijn geen getallen aan de afspraken voor groei verbonden. Een bedrijf in de buurt van een Natura 2000-gebied kan wellicht meer dan 10 procent groeien wanneer alle voorstellen en plannen door de provincie worden goedgekeurd.´

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
jvdv 18 Maart 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10846614/Ammoniakdeal-maakt-groei-veehouderij-mogelijk]Ammoniakdeal maakt groei veehouderij mogelijk[/url]
"Door de Programmatisch Aanpak Stikstof (PAS)moet de Nederlandse veehouderij de ammoniakuitstoot tot 2013 met 10 procent verlagen".

Het jaar 2013 klopt niet, is al geweest.
Dick 18 Maart 2014
Kunnen we ook door middel van de BEA, door middel van het voerspoor werken aan een lagere ammoniakuitstoot? of kunnen we alleen met de PAS werken door alle stallenbouwers te sponsoren door middel van dure vloeren en andere inrichting?
trog 19 Maart 2014
Nu ergens nog wat voer bijregelen voor een zacht prijsje!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden