5 vragen aan Lubbert van Dellen

Manager heeft wel invloed op ammoniak

23 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Een aantal jaar terug lag de focus in de melkveehouderij vooral op de melkproductie en gehaltes in melk, maar beleid van de overheid maakt ook mest steeds belangrijker. Zo blijkt de Natuurbeschermingswet (Nb) steeds vaker een knelpunt voor uitbreidingen. Lubbert van Dellen, secretaris van het Mesdagfonds, in interview met Boerenbusiness. 

Het Mesdagfonds is één van de partijen die geld gestoken heeft in onderzoek naar ammoniakemissie. Kunt u uitleggen waarom melkveehouders hier iets aan hebben?
"Er is mestwetgeving wat zich richt op bescherming van het grondwater- nitraatbeleid en fosfaatbeleid- en wetgeving die zich richt op luchtkwaliteit en natuurkwaliteit, vooral ammoniak. Het ammoniakbeleid is naast de wetgeving rondom grondgebondenheid, die zich richt op fosfaat, nu het grootste knelpunt voor vergunningen. Veel uitbreidingen haken namelijk aan op de vergunningen Nb-wet. Daarnaast worden omwille van het ammoniakbeleid grote investeringen gedaan in mest emissiearm aanwenden. mest emissiearm opslaan (daken silo"s) en emissiearme stallen. In de stallen worden veelal tonnen extra geïnvesteerd om toch maar dieren op die locatie te mogen houden."  

De ammoniakafgifte aan de lucht bepaalt dus steeds vaker de groei van melkveebedrijven, wat kan extra onderzoek hier voor nut hebben?
"Het is belangrijk om te weten dat vandaag de dag het beleid in Nederland is gestoeld op uitrijtechniek, gewassoort en bodemsoort. Onderzoek door de Universiteit van Wageningen en andere organisaties laat evenwel zien dat er een grote variatie is bij de afgifte van ammoniak aan de lucht en dat dit door meer zaken verklaard kan worden dan de drie onderwerpen die nu in beleid vertaald zijn. Met het onderzoek willen we aantonen dat ammoniakemissie van meer zaken afhankelijk is dan van uitrijdtechniek, gewassoort en bodemsoort. Het zijn wel degelijk issues waar je als manager invloed op hebt."

In het persbericht geven jullie aan dat het Mesdagfonds, het Productschap Zuivel (PZ) en het ministerie van Economische Zaken (EZ), onderzoeken financiert van Wageningen UR, RIVM en ECM om diverse zaken nader uit te zoeken. Welke onderzoeken zijn er nu gaande?
"Het onderzoek bestaat in totaal uit vijf delen. Van 2014 tot 2016 worden drie delen onderzocht en twee volgen er later. De onderzoeken zijn net gestart, waarbij we al informatie kunnen geven over drie onderdelen. Inhoudelijk wordt ingegaan op de verklaring van de variatie bij de metingen van emissies, omdat die het meest relevant zijn. De andere twee delen gaan over mogelijke systematische afwijkingen van emissiemetingen. Hier wordt naar turbulentie van de lucht en het windprofiel gekeken. Het derde onderzoek gaat over de onzekerheid rondom de depositieberekeningen. Er wordt met name gezocht naar verbetering van de depositiefactoren op sommige natuurtypen, wat op termijn kan leiden tot een aanpassing van het AERIUS-model. De AERIUS berekeningen zijn de basis voor de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) die bepalend zijn voor maatregelen rondom ammoniakarme huisvesting en mestopslag."   

Welke verklaringen zijn er tot nog toe gevonden voor de variatie bij metingen van emissies?
"Er is wetenschappelijk vastgesteld dat hoe lager het droge stofgehalte in de mest is, hoe lager de ammoniakemissie bij het uitrijden van mest uitvalt. In het onderzoek worden in dat verband luchtvochtigheid, soort mest en de uitrijdtechniek genoemd. Ook kon wetenschappelijk worden vastgesteld dat mest uitgereden op gras wat niet net gemaaid is, maar al hergroeid is- 8 tot 10 cm- een duidelijk lagere ammoniak-afgifte kent. Ook kon wetenschappelijk worden aangetoond dat het weer veel invloed heeft op de mate van emissie."

Wat moet er bereikt worden via al deze onderzoeken? 
"Het uiteindelijke doel van de veehouder is om zo weinig mogelijk stikstof te verliezen in de kringloop. Niet via grondwater, maar ook niet in de lucht. Er moet vooral zoveel mogelijk stikstof gebonden worden om omgezet te kunnen worden in kwalitatief goed gras."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden