Zorgen om gasvoorraden

Oekraïne creërt spanning op kunstmestmarkt

29 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

De stijgingen houden aan op de markt voor stikstofmeststoffen. Hoewel het lastig is om concrete uitspraken over de markt te doen is het wel duidelijk dat de huidige situatie in de Oekraïne en Rusland een punt van zorg is vanwege de gasvoorraden. Een belangrijke grondstof van kunstmest.

Op korte termijn blijven hogere prijzen voor kunstmest aan zet als gevolg van een grote honger naar stikstof. Terwijl UAN en ureumprijzen de laatste twee jaar een gemiddelde daling hebben laten zien, resulteerde meer vraag naar ammoniak en tekorten bij de voorraden aan het begin van het jaar in een korte opleving. Grote voorraden in het Midden-Oosten en China hebben de prijzen van ammoniak- en ureumkunstmest weer onder druk gezet. Hierdoor kregen prijzen de kans om terug te keren naar het niveau van eind 2013.

Echter productieproblemen in sommige gebieden alsmede bedreigingen voor de Oekraïense en Russische gasvoorraden maken dat er diverse wenkbrauwen bezorgd omhoog gaan als het gaat om de voorraden. Hierdoor blijven hogere prijzen aan zet. Lagere gewasprijzen voor 2015 kunnen wellicht richting het einde van 2014 prijzen onder druk gaan zetten.

De Britten geven aan dat het zoals altijd lastig is om een duidelijk beeld van de ontwikkelingen te geven door de vele factoren die de prijs van kunstmest beïnvloeden. Alhoewel kunstmest de hoofdgebruiker is van stikstof neemt de concurrentie vanuit de industrie toe. Toch wordt er rekening mee gehouden dat de uitbreiding van de productiecapaciteit in de pas blijft lopen met de vraag.  

Normaal bereiken prijzen in januari en februari het laagst punt na een opleving in december. Daarna nemen prijzen weer toe door voorjaarswerkzaamheden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden