Veestapel beperken

Brabant ontwikkelt eigen mestbeleid

27 November 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De provincie Noord-Brabant gaat aan de slag met het ontwikkelen van een eigen mestbeleid. Een belangrijke drijfveer is het niet verder laten toenemen van de veestapel.

Met het initiatief wil de provincie de regie nemen om tot een langetermijnoplossing te komen voor de mestproblematiek. ‘We willen sturen op duurzame verwerking en verwaardig van mest. De belangrijkste onderwerpen daarbij zijn het sluiten van kringlopen op Noordwest-Europese schaal, schone en veilige mestverwerking en de omvang van de veestapel in delen van Noord-Brabant’, zegt gedeputeerde Anne-Marie Spierings van agrarische ontwikkeling.

De provincie acht de mestverwerkingscapaciteit in Noord-Brabant voor de korte termijn voldoende, maar houdt rekening met een beperkte verhoging van de verplichte mestverwerking vanuit het Rijk voor 2016, waardoor in de toekomst wellicht problemen ontstaan. Ook kan de provincie geen medewerking verlenen aan nieuwe initiatieven omdat er voor komend jaar al voldoende verwerkingscapaciteit is waarvoor een vergunning is afgegeven. ‘Dit is zo afgesproken in de verordening ruimte 2014. Concrete en lopende initiatieven, waaronder Sita en Mace, worden onder voorwaarden nog wel in behandeling genomen. De uitbreiding van de mestverwerking op het eigen boerenerf blijft overigens gewoon mogelijk’, schrijft de provincie in een persbericht.

Bij de ontwikkeling van het mestbeleid nodigt de provincie alle betrokken partijen uit om de dialoog aan te gaan. Dit zijn onder andere vertegenwoordigers van boeren, milieuorganisaties, burgercomités, gezondheidsinstanties, gemeenten, waterschappen, kennisinstellingen en Provinciale Staten. Met een aantal van hen zijn al verkennende gesprekken gevoerd.

Naast een nieuw mestbeleid, werkt de provincie aan een samenhangende visie voor energie, bodem en klimaat. De verduurzaming van de landbouw speelt ook daarin een belangrijke rol. De landbouw is een van de grote grondgebruikers in Brabant en hier liggen dus volop kansen. De verwachting is dat het interactieve proces met partners om te komen tot mestbeleid ook aan deze visie zal bijdragen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
john 29 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10867034/Brabant-ontwikkelt-eigen-mestbeleid]Brabant ontwikkelt eigen mestbeleid[/url]
mestverwerking begint succesvol te worden. Inmiddels de laagste afzetkosten van mest in t drukst bevolkte gebied en dan komen er nog initiatieven bij. Waar mest de rem was is het nu een kans en dan beginnen ze weer moeilijk te doen,,,
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden