Equivalente maatregelen

Extra toetsing door Europa kost akkerbouw teveel tijd

18 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

LTO Nederland is verbijsterd over de keuze van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) om de invoering van equivalente maatregelen voor een extra toets voor te leggen aan de Europese Commissie.

In de eigen beleidsplannen van EZ is de invoering al voorzien voor 2015. ‘Deze maatregelen zijn voor akkerbouwers, vollegrond tuinders en boomtelers cruciaal. Het is onbegrijpelijk dat EZ Brussel voor een tweede keer laat toetsen. Ze komen op de proppen met een onnodige en maanden durende procedure’, zegt voorzitter Jaap van Wenum van LTO Akkerbouw.

Van Wenum is de regelzucht van de overheid meer dan zat en wil dat EZ vandaag nog van koers verandert. ‘Het is van de gekke dat je akkerbouwers en tuinders tijden in het ongewisse laat over de normen voor bemesting van gewassen, terwijl het teeltseizoen is begonnen. Als de invoering van de regelgeving nog een half jaar gaat duren, is het seizoen voorbij’, reageert Van Wenum.

Als invoering regelgeving nog een half jaar gaat duren, is seizoen voorbij’

LTO Nederland pleit al langer voor extra ruimte in de regelgeving om goed te kunnen bemesten en duurzaam bodembeheer mogelijk te maken. LTO heeft drie voorstellen gedaan voor extra ruimte op het gebied van stikstof en fosfaat. ‘Deze bemestingsruimte leidt niet tot een hogere milieubelasting’, aldus Van Wenum.

De drie equivalente maatregelen die door LTO in samenwerking met de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) zijn voorgesteld, hebben betrekking op opbrengstafhankelijke gebruiksnormen, vervanging van drijfmest en rijenbemesting in maïs. Ze zijn specifiek gericht op een verhoging van de gebruiksnormen voor stikstof. De equivalente maatregel voor opbrengstafhankelijke gebruiksnormen heeft ook betrekking op een verhoging van de fosfaatgebruiksnormen op gronden met een lage of neutrale fosfaattoestand voor bepaalde gewassen.

Om deze equivalente maatregelen in te voeren moet EZ de Uitvoeringsregeling Meststoffen en het Uitvoeringsbesluit Meststoffen wijzigen. Voor 90 procent van de voorstellen zou het veranderen van de regelgeving kunnen via een snelle procedure en binnen twee maanden kunnen. ‘Onze voorstellen liggen al sinds 8 april 2015 bij EZ. Zij hebben heel veel tijd en aanvullend onderzoek nodig gehad om de voorstellen te kunnen beoordelen. Ons geduld is op’, zegt Van Wenum.

LTO doet een beroep op de Tweede Kamer om EZ bij te sturen. ‘Die extra procedure is helemaal niet nodig. Het vijfde Nitraat actieprogramma is ook nooit in het kader van de interne markt getoetst, waarom de equivalente maatregelen dan nu wel? Het afgelopen jaar is meermaals door LTO met het ministerie gesproken. Het duurt te lang, terwijl in de eigen beleidsplannen van EZ staat de equivalente maatregelen al in 2015 in te voeren.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden