Verder dan landbouw

Fosfaat in water niet alleen op bordje boer

8 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Op de valreep werd er nog een motie rapportages water aangenomen in de Tweede Kamer. Goed nieuws voor agrarische ondernemers, want middels deze motie komt er ook aandacht voor andere partijen die een bijdrage leveren aan de fosfaatvervuiling in water. Ook moet er meer aandacht komen voor het succes van derogatie-bedrijven. 

'Er moeten drie andere bronnen onderzocht worden en onderdeel gaan vormen van het beleid om de waterkwaliteit te verbeteren', aldus de petitie Stichting Mesdag Zuivelfonds. Daarin noemde het fonds onder meer riooloverstorten, watervogels en natuurlijke kwel. De petitie was vooral een oproep om de hoogte van fosfaat in oppervlaktewater beter te baseren op de lokale omstandigheden.    

Helpt gezonde 
bedrijfsvoering

Donderdag werd er met brede steun een motie aangenomen die agrarische ondernemers kan gaan helpen bij een gezonde bedrijfsvoering, aldus Roelof Bisschop, van de SGP. In de motie wordt onder meer gezegd dat duidelijk gemaakt moet worden dat degene die gebruik maken van de derogatie van de Nitraatrichtlijn relatief goed scoren qua waterkwaliteit.  

Belangrijker is het dat de regering het verzoek krijgt in rapportages en in de internationale inzet onderscheid te maken tussen Kaderrichtlijn Water (KRW-) waterlichamen en niet KRW-waterlichamen. Voor de niet KRW-lichamen is geen toestandbeoordeling nodig. Ook moet er rekening gehouden worden met de fosfaatrijke kwel die in een aanzienlijk deel van West-Nederland een rol speelt. 'Nog niet alle doelen zijn hierop afgestemd.'

Ten slotte zijn er meer factoren dan landbouw en fosfaatrijke kwel die invloed hebben op het fosfaat in grondwater. Zo moet er ook rekening gehouden worden met nalevering uit de bodem, rioolwaterzuiveringsinstallaties, overstorten en watervogels. 'De respectievelijk (regionale) bijdragen zijn nog onvoldoende in kaart gebracht'. 

Met het aannemen van de motie geeft de Tweede Kamer aan dat ze erkennen dat er meer factoren een rol spelen in het fosfaatdossier dan alleen de agrarische sector. Nu is het wachten op een reactie van staatssecretaris Martijn van Dam. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
geert 9 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10870605/Fosfaat-in-water-niet-langer-alleen-op-bordje-boer-]Fosfaat in water niet langer alleen op bordje boer[/url]
De zuiveringsinstallaties zijn erg belangrijke fosfaatvervuilers,dat hebben we de laatste tijd wel weer gemerkt,ze moesten enorme hoeveelheden vervuild water en rioolslib lozen op het oppervlaktewater door de enorme regenval,hiervoor hebben ze onvoldoende opslagcapaciteit. En dan altijd naar de boeren wijzen als het fosfaatgehalte te hoog is in het oppervlaktewater.Dat was altijd een smerig spelletje van ambtenaren een politici. Zo wordt de boer maar weer vernaggeld !
chris 12 Juli 2016
Een bijzonder grote vervuilingsbron zijn algemeen lekke, verzakte en kapotte rioleringen. Ooit zelf van een wegenbouwer gehoord dat hij geen stuk van 200 meter riool kan aanduiden wat niet kapot of verzakt is binnen 10 jaar na aanleg. Wat moet dat dan zijn met 30 tot 40 jaar oude buizen?? Hierover mag liefst niet gesproken worden, want dan kraak je heilige huisjes van gemeenten, provincies, overheid. Ondertussen heeft land- en tuinbouw al wel 20 jaar de ballast en extra-kosten van maatregelen en regelgeving moeten torsen.
Gerrit 5 Augustus 2016
niet veel vertrouwen in de heer van Dam
wie wel dan ?
Andre 22 Augustus 2016
Het niet afvoeren van sloot en kade maaisel door de waterschappen zorgt voor een directe uitspoeling van rottend materiaal naar het oppervlakte water.
AANDACHT HIER VOOR HEEFT DIRECT RESULTAAT.
Hans 28 Augustus 2016
En al 40 jaar laten we de overstorten lopen en lopen de boertjes achter het Nederlandse mestbeleid aan ze vergeten de schepen in Nederland hier is al jaren een vuilwatertank verplicht controle is 0 het aantal boetes is 0 en het aantal lozingen ,ja dat doet iedereen
alleen bij de boeren hebben ze het voor elkaar
geert 26 September 2016
De Nederlandse overheid rotzooit maar wat aan met haar eigen riolen,en maar wijzen naar de boeren,Die ambtenaren en politici in Den Haag weten zelf niet wat ze er uit schijten !
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden