Inside: Melk & Voer

Wachten op wet fosfaat beïnvloedt prijs

12 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het aftellen tot het einde van het uitrijdseizoen gaat gestaag door, ondanks de zomervakantie. Ook voor de fosfaatrechten kan met minder dan 5 maanden het aftellen beginnen. Vraag is er in elk geval al wel naar. Ondertussen blijft het rustig in de Vervangende Verwerkings Overeenkomsten (VVO's).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is haast geboden, want het streven is om per 1 januari 2017 de wet in te laten gaan. De peildatum is nog steeds 2 juli 2015. Vervolgens is het zaak dat een melkveehouder er voor zorgt dat er gemiddeld over 2017 voldoende rechten in eigendom zijn om alle stuks melkvee, ook kalveren en vaarzen te kunnen houden. In de loop van 2017 komt er meer duidelijkheid over de generieke korting, maar iedereen gaat sowieso van start met te veel rechten. Degene die op 2 juli extra grond hadden krijgen bij het berekenen van de korting nog een lichte mate van coulance verwachten.   

Sinds naar buiten kwam, middels de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de fosfaatproductie nog hoger uitpakt dan voorzien is de vraag naar rechten weer tot leven gekomen. Vooral in het noorden van Nederland worden nog rechten gezocht. Tegelijk is het aanbod er zowat niet. Ook is er een stukje onzekerheid door het ontbreken van een concept wetsvoorstel en dit terwijl de tijd doorgaat.   

Stukje onzekerheid zonder concept wetsvoorstel

Zo kan het dat de prijs van een fosfaatrecht alweer verder opgelopen is tot een 110 euro netto per kg fosfaat. Quotum.nu schetst een spreiding van 90 tot 125 euro per kg, wat een gemiddelde oplevert van 107,50 euro per kg. Het ziet er naar uit dat het goedkope aanbod opgedroogd is. 

Nog rustiger is het in de handel van VVO's. In de DCA-notering blijven ze stabiel op 1,51 euro per kg fosfaat. Ook doen er lagere prijzen de ronde, maar veel gebeurt er nog niet. Melkveehouders zijn nog druk met andere zaken en hebben de laatste jaren bewezen vooral in het najaar hiermee aan de slag te gaan. Het gevaar daarvan is dat hogere prijzen op de loer liggen. Dit doordat de problemen die varkenshouders eerder dit jaar ondervonden met verwerking in het oosten van het land alleen zijn opgelost doordat de sector weer meer verdient. Er zijn amper geluiden die wijzen op meer verwerking. 

Positiever is het dat ondanks het grillige weer het oogsten van gras en uitrijden van mest coninu door kon gaan. Het maakt er zonder stress naar het einde van het uitrijdseizoen gekeken kan worden. Romijn gaat er dan ook vanuit dat een verlenging van het uitrijdseizoen dit jaar niet nodig is. 

Wie over voldoende grond beschikt gaat er met de winst vandoor, want afvoeren van mest is juist duurder geworden. Op de vrije markt, vaste prijsafspraken leveren lagere prijzen op, neemt de prijs sinds eind juli weer toe. Iets wat waarschijnlijk het gevolg is van de moeizame oogst van tarwe, waardoor akkerbouwers nog weinig ruimte hebben voor mest. In week 32 staat de prijs in het zuiden op 17,50 euro per ton. In het midden van het land moet voor rundveemest 18,50 euro per ton betaald worden. 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden