Raad van State kritisch

Fosfaatrechten, eigendom en knelgevallen

9 September 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Uit een eerste blik op de wetgeving en de bijgevoegde kamerbrief kan opgemaakt worden dat het concept grotendeels in lijn is met de voorstellen van maart. Zo valt bijvoorbeeld jongvee voor vleesveehouderij nog steeds onder melkvee. De Raad van State is ook nog kritisch over eigendomsrecht bij afroming en de beperkte knelgevallen.  

Dossier: Fosfaatrechten

In herfst een Kamerdebat

Lubbert van Dellen, agrarisch directeur van Accon avm, zette hetgeen wat bekend is over de fosfaatrechten op een rij. Daaruit blijkt onder meer dat de Kamer de komende periode schriftelijke vragen in kan dienen. In de herfst, waarschijnlijk oktober, volgt een Kamerdebat en worden de vragen beantwoord. Daarna moeten de voorstellen nog door de Eerste Kamer en is het streven om ze per 1 januari 2017 in te laten gaan. 

Voor het zover is constateerde Van Dellen dat melkveehouders ook zelf nog even goed moeten opletten. Tot 1 oktober bestaat er namelijk nog een mogelijkheid om de gegevens aan te passen die bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bekend zijn. Hierin worden regelmatig fouten gevonden. 

Het gaat hierbij om het aantal jongvee en melkvee op 2 juli 2015, melkproductie over het hele jaar, melkproductie per jaar gedeeld door aantal melkkoeien op 2 juli levert de gemiddelde productie, grond op basis van GDI 2015 en fosfaatklasse grond. Op basis daarvan wordt op 1 januari 2017 een aantal fosfaatrechten toegekend. Pas na afloop van 2017 volgen mogelijke santies op basis van vee versus melkproductie. 

Pas aan het begin van 2018 worden de fosfaatrechten min een korting toegekend. Een direct gevolg van Europese regelgeving die stelt dat een half jaar vereist is voor het doorvoeren van de korting. Het heeft er ook mee te maken dat een veehouder middels natuurlijk verloop de omvang van de veestapel in overeenstemming kan brengen met de korting. Het houdt in dat het meest donkere scenario van een file bij het slachthuis kan worden voorkomen.  

Hoe groot de korting wordt is door de hoeveelheid onzekere factoren lastig in te schatten. Het heeft te maken met latente ruimte op grondgebonden bedrijven, maar ook met knelgevallen. Juist over de korting en de inbreuk daarvan op het eigendomsrecht, het onderscheid tussen grond en niet-grondbedrijven en de beperkte knelgevallen is de Raad van State kritisch. Ook voor biologische bedrijven is nog geen uitzonderingsregel, maar hier hangt nog wel veel af van de kamerbehandeling. Tevens wordt jongvee voor vleesvee nu meegenomen in de telling.  

100

euro

per recht schat Van Dam

Ondertussen geeft de Raad van State ook aan dat korten van rechten bij verkoop van rechten alleen mag tot het fosfaatplafond bereikt is. Daarna is de noodzaak weg. Verhuur en verkoop mag wel, maar voor beide geldt bij elke tussenstap wordt er 10 procent gekort. Ook kan er vooralsnog niet afgeschreven worden op rechten, maar wordt er bij verkoop wel belasting opgelegd. Als indicatieve prijs wordt een waarde van 100 euro op basis van melkquotum genoemd. 'Maar er is geen rekening gehouden met het feit dat er naast rechten ook grond aangekocht dient te worden.'

Ondanks dat er nu een voorstel ligt voor fosfaatrechten biedt het nog geen garantie voor het behoud van derogatie. Ruimere mestnormen voor melkveehouders. Voor Accon avm is het al reden om ook te kijken naar een situatie zonder derogatie. Waarbij CLM donderdag aangaf dat zelfs al verliest Nederland derogatie er altijd een andere beperkende factor gaat komen vanuit de Europese Unie.

Wel wordt er nog een poging ondernomen om de discussie over mest-voercontracten open te breken en ook deze onder grondgebondenheid te scharen, zo doet Van Dellen uit de doeken. Waarmee de Kamerbehandeling in de herfst nog alles behalve saai gaat worden.   

Al eerder beantwoorde Lubbert van Dellen de belangrijkste vragen over de fosfaatrechten en de gevolgen van het bedrijf. Terugkijken? Klik dan hier

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
john 13 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10871472/Fosfaatrechten,-eigendom-en-knelgevallen-]Fosfaatrechten, eigendom en knelgevallen[/url]
ik zou hoe dan ook wachten met t aankopen van rechten tot de volgende derogatie vastgesteld is.. en daarbij er vallen nu bedrijven met bosjes om... Is het niet beter om een stand-still in te voeren? Als de blijvers niet kunnen groeien de komende jaren en de dieren van de wijkers verdwijnen komt de melkveehouderij vanzelf weer onder t fosfaatplafond. 3 jaar pas op de plaats maken is ook niet erg na 2 slappe jaren. 3 jaar lang minder aflossen is ook makkelijker rond te krijgen dan extra bijfinancieren op weer gebakken lucht.
geert 23 September 2016
Veel melkveebedrijven staan nu te koop,maar de afroming van fosfaatrechten ,weerhoudt kopers om er een goed bod op te doen,daarom staan bedrijven weer langer te koop.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden