Zo pleiten LTO en NVV

Mestverwerking niet klaar voor meer mest

7 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Om evenwicht te krijgen op de mestmarkt gaan langzaam de verwerkingspercentages voor mest verder omhoog. Maar nu is het de vraag of er voor 2017 wel voldoende verwerking online komt. Voor zowel belangenbehartiger LTO als de NVV is het reden om uitstel te vragen van een verdere verhoging van de verwerkingspercentages.  

Het komt niet uit de lucht vallen, want al langer klinken er zorgelijke geluiden over de snelheid waarmee mestverwerking operationeel wordt. Problemen met vergunningen en financiering spelen hier bijvoorbeeld een belangrijke rol in.

1,46

euro

per kg fosfaat

Een spiegel van de problemen zijn de prijzen van de Vervangende Verwerkings Overeenkomsten (VVO). Hoewel prijzen de laatste weken een stapje terug hebben gedaan naar een DCA notering van 1,46 euro per kg fosfaat, zijn het niet de dalingen die eerder voorzien waren. Met name in het oosten van het land levert de hoeveelheid mestverwerking problemen op. 

Wat lucht kan geven is de inzet op monovergisting bij melkveebedrijven. Iets waar wel goed over nagedacht moet worden nadat voor veel ondernemers de biogasinstallaties uitdraaiden op een nachtmerrie. Wat helpt is de ondersteuning vanuit FrieslandCampina. Los daarvan wordt verwerking doorgaans ingezet om het product daarna over de grens af te zetten, maar hoe hier mee om wordt gegaan in het project monovergisting is niet bekend. Daarbij geldt ook hier dat er tijd nodig is om het op te zetten. 

Een optelsom van ontwikkelingen maakt dat LTO en de NVV zien dat de druk op de verwerking over 2017 verder gaat toenemen. Iets wat logischerwijs hogere kosten met zich meebrengt. Om dit te voorkomen wordt om coulance gevraagd van de overheid.

In totaal moet er over 2016 32,8 miljoen kg fosfaat verwerkt worden, wat over 2017 doorgroeit naar 38,5 miljoen ton. Voor Oost betekent het een verwerkingsplicht van 35 procent in 2016, wat in 2017 gaat stijgen naar 50 procent. Voor Zuid stond het percentage op 55 procent en is het de bedoeling die in 2017 te verhogen naar 60 procent. Voor Overig is het percentage stabiel op 10 procent.   

 

  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
B. Dunsbergen 7 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10871834/Mestverwerking-niet-klaar-voor-meer-mest-]Mestverwerking niet klaar voor meer mest[/url]
De vergunning / financiering is inderdaad een Langeweg, maar de boeren moeten ook inschrijven, met een poortgeld van €11.- per m3 moet dat toch geen belemmering zijn?
Abonnee
Bruggink 7 Oktober 2016
Toch wel iets om over na te denken.De mestmarkt in het noorden is dusdanig dat je alleen maar dunne fractie kwijtraakt. Je moet vlv.mest altijd scheiden om het te kunnen plaatsen bij de akkerbouw.Waarom dan niet verhogen zodat de VVO ook meer gevraagd wordt. Volgens mij is scheiden en de dikke fractie over de grens rijden de beste oplossing.Van die projecten om uiteindelijk op loosbaar water te komen of mineralenconc. is altijd de kostprijs te hoog. En misschien technisch te ingewikkeld.
Abonnee
Janssen 7 Oktober 2016
Poortgeld is het probleem niet, maar wel de duur van minimaal 10 jaar. Aangezien wetgeving binnen de EU elke 5 jaar wijzigt is gevoelsmatig en zakelijk gezien een duur van 5 jaar beter passend. Verwerking voor 10 jr. vastleggen zou kunnen maar dan voor een vaste prijs van max. 5 Euro excl. transportkosten ervan uitgaande dat verwerkers produkten voort gaan brengen die een markt bedienen en dientengevolge (veel) rendement gaan opleveren aan de investeerders.
concludeur 11 Oktober 2016
Als het probleem is dat alleen de dunne fractie afzet vind in het noorden ligt dat niet aan de verwerking maar aan de fosfaatnorm. Het is natuurlijk voor de grond veel beter om de dikke fractie aan te wenden.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden