Strengere eisen aan steun

Mestverwerking richting volgende fase

16 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Niet de vraag of er voldoende verwerkingscapaciteit is, maar de vraag of de producten uit mest weg te zetten zijn in het buitenland bepalen in grote mate de mestprijzen. Iets wat voor het mestinvesteringsfonds, opgezet door mengvoerbedrijven, reden is om de eisen aan te scherpen. Zo is de eis voor het droge stofgehalte aangescherpt en worden er nieuwe eisen gesteld aan de verkoop.   

3

miljoen 

kg fosfaat grens doorbroken

De mineralen in mest zijn geld waard, maar voordat deze ten gelde gemaakt kunnen worden gaat er nog een traject aan vooraf. Dit in combinatie met de eisen die Nederland stelt aan de afzet van mest door veehouderijen en de verwerkingsplicht maakt investeren in mestverwerking noodzakelijk en daar komt het mestinvesteringsfonds om de hoek kijken. 

Het fonds, opgezet door 25 mengvoerbedrijven, helpt primaire ondernemers om mestverwerking op te pakken en de capaciteit uit te breiden. Dit gebeurd door het verstrekken van een achtergestelde lening, waardoor het makkelijker wordt om vreemd vermogen aan te trekken. Om in aanmerking te komen worden eisen gesteld aan het percentage te exporteren fosfaat, de kwaliteit van het businessplan, het effect van de investering in euro's per kg te exporteren fosfaat, maar daar komen nieuwe eisen bij. 

Zo kwam het laatste jaar aan het licht dat mestprijzen niet zozeer door verwerking worden bepaald, maar door de vraag of geëxporteerde producten geschikt zijn om in markten weg te zetten, waar de mineralen maximale waarde hebben, aldus Ruud Tijssens, voorzitter van het fonds. Hij noemt als aantrekkelijke markten Polen, Hongarije en Noord-Spanje. 'Maar daarvoor is meer capaciteit nodig om richting deze markten te leveren.' Dit staat synoniem aan minimaal 55 procent droge stof in het eindproduct. De tweede eis heeft betrekking op het merk en marketing, die cruciaal zijn voor de verkoop.  

De aanvullende eisen gaan gelden voor nieuwe projecten die ingediend worden en niet voor de lopende projecten. Ondertussen is het elfde project aangemeld van Maatschap Hartlief uit Donderen in Drenthe. Daar is het streven om 70.000 ton mest te verwerken en 500.000 kg fosfaat buiten de Nederlandse landbouw te plaatsen. Het project hoeft nog niet aan de nieuwe eisen te voldoen, maar doet dit al wel. Daarmee wordt de 3 miljoen kg fosfaat overschreden.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden