Totale productie nog te hoog

Fosfaatproductie door varken en koe gedaald

12 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Voor de tweede keer op rij produceert de Nederlandse veehouderij meer fosfaat dan het plafond toestaat, dat door de Europese Unie gehanteerd wordt. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. Toch is er ook goed nieuws want de fosfaatproductie door varkens duikt wel weer onder het sectorplafond en ook de melkveehouderij produceert weer minder fosfaat. 

Over 2016 daalde de fosfaatproductie door de hele Nederlandse veestapel met bijna 2 procent tot 177 miljoen kg. Een daling, maar daarmee bevindt de fosfaatproductie zich nog steeds 4 miljoen kg boven het plafond van 172,9 miljoen kg.

Volgens de landbouwtelling van 2016 kreeg Nederland er over 2016 120 duizend dieren bij ten opzichte van een jaar eerder. Dit houdt in dat de rundveestapel met 3 procent is toegenomen. Dankzij minder fosfor in het ruwvoer daalde de fosfaatproductie door rundvee met 0,5 miljoen kg. Het laat het totaal uitkomen op 92,3 miljoen kg.   

In de varkenshouderij was er daarentegen goed nieuws en daalde de kudde met 160 duizend dieren. Het levert een min op van 1 miljoen kg, of 2,5 procent, en laat de totale productie uitkomen op 39,1 miljoen kg. Daardoor komt de productie weer onder het sectorplafond uit. De daling van de fosfaatproductie bij kippen kwam uit op 0,1 miljoen kg, naar een totale productie van 28,2 miljoen kg. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
john 12 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10872614/Fosfaatproductie-door-varken-en-koe-gedaald-]Fosfaatproductie door varken en koe gedaald[/url]
we hebben geen ingewikkelde fosfaatrechten nodig, de tijd regelt t wel.
peter 12 December 2016
eerdere jaren hebben we te weinig fosfaat geproduceerd als we dit doen middelen (zoals bij de belastingdienst over verschillende jaren) zitten we nog steeds goed!!!!!!!
TDW 12 December 2016
Als we varkensrechten omzetten naar koeienrechten op basis van fosfaat met een korting bij verkoop varkensfosfaat van 37% .Na deze berekening hebben wij met een gelijke productie van hoeveelheid stikstof te doen bij omzetting naar koeien.Het grote voordeel hierbij is dat er dan 37% fosfaat van de markt af is.Hier is maar een simpele berekening voor nodig.Ik daag u uit voor een berekening voor deze oplossing.
john 12 December 2016
is het dan niet beter om je collega melkveehouder een goeie ouwe dag te geven zoals je die later ook wenst door zijn rechten over te nemen? de grond heb je immers ook hard nodig voor de grondgebonden groei..
brave burger 12 December 2016
john wijs gesproken.
maar nee er moeten overal rechten af behalve bij de melkveehouderderij
TDW 13 December 2016
Reactie:Ik ben geen melkveehouder zoals jullie verwacht hadden.Maar hier kan een stap gezet worden dat er minder varkens en koeien komen.Het idee
van steeds meer loopt op korte termijn in Nederland toch vast.
erwin midden europa 13 December 2016
Ze verzinnen ze waar je bij staat.alleen jammer dat het niet kostprijs verlagend werkt
john 13 December 2016
als er de helft minder koeien zijn kunnen we weer gewoon bovengronds uitrijden,

als er de helft minder varkens zijn kunnen de luchtwassers uit

als er de helft minder kippen zijn hoeven we niet te filteren tegen fijnstof

al die technieken zijn gekomen toen bepaald is dat de emissie gehalveerd moest worden en de boeren toch een gelijk aantal dieren wilden blijven houden.

maar als ik me nu bedenk dat t hier dan echt weer gaat stinken in de buurt mogen we toch wel krediet krijgen van de burgerij..
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden