België beter geregeld

Varkenshouders stellen mestafzet steeds meer uit

30 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Zaterdag 31 december kan de eindbalans van 2016 worden opgemaakt, voor de financiële balans, maar ook voor de mestbalans. De laatste jaren is het een trend geworden om pas als het echt niet anders meer kan, uit te kijken naar de mogelijkheden van mestafzet.

Dit zie je ook terug in de transacties van VVO's, vervangende verwerkingsovereenkomsten. Rond de jaarwisseling is er een forse piek in de prijs en het handelsvolume. Komend jaar neemt het aanbod waarschijnlijk toe vanwege de toenemende mestverwerkingscapaciteit en het aanbod mest af, vanwege het fosfaatreductieplan. 

Ook akkerbouwers worstelen met krimpende mestnormen

Mest hing de afgelopen jaren als een molensteen om de nek van veehouders, door de slechte verdiensten. Varkenshouders betalen bovendien de rekening van de onbalans op de mestmarkt, waar maar geen einde aan komt. Hoewel de mestverwerking werd afgekeken van de Belgen was de basis al verkeerd. Ook ontbreekt het aan politieke steun.

Mestafzet richting de akkerbouw is een utopie. Vooral als het gaat om varkensmest, vanwege de stikstof-en fosfaatgehalten. Ook akkerbouwers worstelen met krimpende mestnormen. Zijn de akkerbouwers bereid om de mest aan te wenden, dan moet er betaald worden. 

Meer weten? Vraag het magazine ‘Varkensmarkt, de analyse’ aan

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
vanplateringen 30 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10872846/Varkenshouders-stellen-mestafzet-steeds-meer-uit]Varkenshouders stellen mestafzet steeds meer uit[/url]
Gewoon de normen omhoog en weg is het zgn. probleem. Alleen willen de ambtenaren ons allemaal naar de klote helpen, en dat lukt ze nog aardig ook.
mij 2 Januari 2017
idd normen omhoog en probleem van alle sectoren worden grotendeels opgelost want met gescheiden mest alleen redden wij het ook niet want dan loop je heel snel vast met je stikstof en daar komt bij dat de dunne fractie voor het begin mooi is maar voor later in het seizoen heb je er niks aan!!
john 3 Januari 2017
het is net wat je zegt, dunne fractie is voor het begin van het seizoen mooi. En kan eigenlijk prima een kunstmestgift vervangen zonder het nitraatgehalte in het grondwater te verhogen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden