Inside: Mestmarkt

Nederlandse mestmarkt is een veelkleurig palet

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bedrijven die voornamelijk boven de grote rivieren opereren maken melding van een rustige mestmarkt. Het aanbod wordt als gewoon omschreven. Dit komt door een tweetal zaken. Eén is dat er onder veehouders steeds meer verzet wordt geproefd tegen de hoge ophaalbijdragen. Het tweede punt is aanbod van veehouders die als wanbetaler bij intermediairs te boek staan.  Voor die categorie is het lastig om tot zaken te komen, waardoor het aanbod zo lang mogelijk wordt uitgesteld in de hoop op dalende ophaalbijdragen en zo mogelijk een klimmende varkensmarkt.

Op kleine schaal is er deze week mest uitgereden in Duitsland, waar het mestseizoen op 15 januari is opengegaan. Grote spelbreker is het weer, want er mag alleen mest uitgereden worden als er geen sneeuw op de percelen ligt en er geen vorst in de grond zit. Aan die voorwaarden leken een aantal percelen te voldoen, waardoor een aantal intermediairs op die manier wat lucht in hun afzet konden creëren.

In Nederland moeten we nog wachten tot februari met het uitrijden van mest. Het is niet gezegd dat de omstandigheden op de eerste dag van het uitrijdseizoen ideaal zijn om uit te rijden, waardoor er toch kritisch wordt gekeken naar de beschikbare mestputruimte. Een klein beetje zekerheid inbouwen kan geen kwaad, zo valt te beluisteren. De ophaalbijdragen voor week 3 laten op basis van de hierboven genoemde zaken een kleine opleving zien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden