Eigen onderzoek in 2018 klaar

RIVM kan zich niet vinden in ammoniakonderzoek

23 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Zijn de maatregelen om de ammoniakconcentraties in lucht aan te pakken nu wel of niet zinvol geweest? Jaap Hanekamp, Marcel Crok en Matt Briggs kwamen met een second opinion in het rapport 'Toetsing onderbouwing ammoniakbeleid'. Het RIVM deelt de bevinden van de onderzoekers echter niet.

De metingen worden onderzocht

Het komt niet als een verrassing dat het RIVM bekend maakt zich niet te kunnen vinden in de conclusies van de toetsing. Vraagtekens bij het succes van de maatregelen waren namelijk de aanleiding voor deze zogenaamde second opinion. De onderzoekers lieten het bij het controleren van de beschikbare informatie, doordat er veel ontbrak zijn harde conclusies lastig, anders dan dat er geen dalende trend is. 

Het RIVM benadrukt opnieuw dat 90 procent van de uitstoot van ammoniak op naam van de landbouw staat. Het resulteert in fijnstofvorming en gezondheidsschade en bedreigt de natuur. Toch waren zowel Hanekamp als de onderzoekers van Wageningen het erover eens dat de metingen in de natuurgebieden (MAN-gebieden) een stabiel beeld laten zien. Opmerkelijk want juist de laatste jaren groeide de veehouderij in Nederland en had dat logischerwijs voor uitslagen in de metingen moeten zorgen.

Het RIVM geeft toe dat de laatste tien jaar de gemeten concentratie ammoniak in de lucht vrijwel stabiel gebleven is. In 2014 werd geconcludeerd dat de kennis over het effect van het gevoerde beleid verbeterd moet worden. 'Dat onderzoek is gestart, maar nog niet afgerond.' Daarbij maken, aldus het RIVM, klimaatverandering en een mindere uistoot van zwaveldioxide uit energiecentrales metingen lastig. 

Het RIVM doet onderzoek naar metingen waarmee het effect van ammoniak beperkende maatregelen aangetoond kunnen worden en hoopt dat in 2018 het onderzoek afgerond kan worden.

Maar Hanekamp en Crok bekritiseerden niet de metingen, maar het model waar de metingen in verdwijnen. Oftewel het atmosferisch model kan beter. Daarover rept het RIVM echter met geen woord. Het kan vergeleken worden met een nauwkeurig onderzoek naar de werking van weerpalen, omdat de weerberichten het constant onjuist hebben. Vervolgens wordt er echter niet gekeken of er misschien in de vervolgstappen zaken mis gaan waardoor er vorst voorspeld wordt, maar ijs uitblijft.      

  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
john 23 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10873130/RIVM-kan-zich-niet-vinden-in-ammoniakonderzoek]RIVM kan zich niet vinden in ammoniakonderzoek[/url]
landbouw = natuur = produceert ammoniak..
Ton Westgeest 24 Januari 2017
Nee John, RIVM - niet objectief (kijk maar naar MKZ onderzoek), last van belangenverstrengeling en niet kundig genoeg, anders zou er nu veel meer ammoniak gemeten moeten worden. Er gaat nu zelfs ammoniak in bepaalde soorten veevoer..
concludeur 24 Januari 2017
RIVM verhaal rammelt nu al als een kabinet van VVD en PVDA
geert 24 Januari 2017
Het verhaal past niet in de visie van die zgn. ,,deskundigen'' die er een andere mening over hadden ,om toch de boeren weer een hak te zetten. Jammer voor die betweters.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden