Details mestnormen bekend

Niet hele equivalentiepakket mest haalt finish

17 Maart 2017 - Clarisse van der Woude - 1 reactie

Eén van de drie maatregelen gaat niet door, maar op de rest van het pakket aan equivalente maatregelen voor bemesting heeft het ministerie van Economische Zaken nu definitief een klap gegeven. Eind maart wordt het plan in de Staatscourant gepubliceerd.

Eind februari werd al bekend dat staatsecretaris Van Dam het equivalentiepakket voor ruimere gebruiksnormen voor bemesting op bedrijfsniveau wilde doorvoeren, maar details ontbraken nog. Vrijdag liet LTO-voorzitter akkerbouw Jaap van Wenum die in dit dossier samen met de NAV optrok, weten dat hij erop vertrouwt dat het nu echt gaat lukken. ‘Het mestseizoen is al begonnen, dus het moet ook wel.’ Dat betekent dat het plan er na drie jaar eindelijk door is.

Het mestseizoen is al begonnen, dus de mestmaatregelen moeten nu ook wel duidelijk zijn

De maatregel die is gesneuveld betreft drijfmestvervanging op bedrijfsniveau waardoor je extra stikstofruimte zou krijgen. Nadeel hiervan is dat er verder alleen kunstmest of mineraalconcentraat gebruikt mag worden en geen bodemverbeteraar. Dan loopt de bodemvruchtbaarheid gevaar en is de maatregel alleen aantrekkelijk voor bedrijven, die nu al met een gebruiksnorm zitten onder het bemestingsadvies (bijvoorbeeld in het zuidoostelijk zandgebied).

Er zijn kosten verbonden aan het gebruik van de mestmaatregelen voor ondernemers. Zo moet er worden gemonitord op waterkwaliteit. ‘Over de kosten zijn we nog in conclaaf. Wij proberen deze natuurlijk zo laag mogelijk te houden.’

De NAV is blij dat EZ het pakket nu geformaliseerd heeft. 'Er is nu eindelijk een stap genomen naar maatwerk binnen de akkerbouw. De maatregel gaat meteen in, maar vanaf 2018 moet dit ook in het nieuwe nitraatprogramma worden gecontinueerd. Het is mogelijk dat er dan hier en daar wat wordt aangepast', reageert Geert Dubben, portefeuillehouder mineralen en bodembeheer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Graanboer 6 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10873833/Niet-hele-equivalentiepakket-mest-haalt-finish]Niet hele equivalentiepakket mest haalt finish[/url]
Doet ie toch nog eens iets goeds... Zou toch ook te belachelijk zijn voor woorden; mest naar de verwerking en in plaats daarvan (meer) kunstmest op je land.
Nu nog de max van 170kg N uit dierlijke mest uit de regelgeving, of is de "kunstmestlobby" daar nog te sterk voor?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden