Kunstmest geeft lichte stijging

Minder ammoniakuitstoot in intensieve veehouderij

26 April 2017 - Wouter Baan - 1 reactie

De intensieve veehouderij levert goede resultaten als het gaat om de reductie van ammoniak. De totale uitstoot van ammoniak is over 2015 wel licht gestegen, maar deze stijging wordt afgezwakt door een dalende uitstoot in de varkens- en pluimveesector. De stijging wordt vooral veroorzaakt door kunstmest.

Dat blijkt uit een rapport van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), waar de Nederlandse politiek haar beleid op baseert. Ondanks een lichte stijging bleef Nederland in 2015 wel onder het Europees gestelde plafond van 127,6 kiloton. De boosdoener voor de lichte stijging is het toenemende gebruik van kunstmest op het land. De schonere stalsystemen, in de intensieve veehouderij, compenseren juist die lichte stijging.

Kunstmest schoner dan gedacht

Nieuwe inzichten
In het rapport valt ook te lezen dat de totale uitstoot van ammoniak, tussen 1990 en 2015, met terugwerkende kracht naar beneden is bijgesteld. Dat komt door nieuwe inzichten in de emissiefactoren, waarmee de uitstoot wordt berekend. Zo is bijvoorbeeld de hoeveelheid ammoniak, die via kunstmest wordt uitgestoten, gecorrigeerd. Nieuwe inzichten laten zien dat de jaarlijkse uitstoot ongeveer 4 kiloton lager was dan aanvankelijk gedacht.

Ook de emmissies van stikstofoxiden, zwaveldioxiden en niet-methaan vluchtige organische stoffen blijven licht dalen. Dit komt vooral door schonere brandstoffen en systemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
down under 26 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10874267/Minder-ammoniakuitstoot-in-intensieve-veehouderij-]Minder ammoniakuitstoot in intensieve veehouderij[/url]
"De stijging wordt vooral veroorzaakt door kunstmest." en "Zo is bijvoorbeeld de hoeveelheid ammoniak, die via kunstmest wordt uitgestoten, gecorrigeerd."

doen me bevroeden dat dit een soort van advertorial is.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden