Inside: Mestmarkt

Uitrijden van mest over hoogtepunt heen

27 April 2017

De meeste loonwerkers en intermediairs ronden deze week het mest uitrijden af en werken verder de gemaakte afspraken af. Volgende week zullen veel maïspercelen nog worden bemest. Dat zullen dit voorjaar de laatste uitrijdactiviteiten van mest zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit voorjaar heeft te maken met een zeer kort uitrijdseizoen. De omstandigheden, waaronder het mest kon worden uitgereden, waren ideaal. Daardoor meldde veel akkerbouwers zich op hetzelfde moment. Het gevolg daarvan was dat niet iedereen tijdig kon kon worden bediend, waardoor er soms andere keuzes zijn gemaakt.

Harder dan hard gaat het nu eenmaal niet

Een kort uitrijdseizoen is vooral nadelig voor de hoeveelheden mest die kunnen worden uitgereden. Harder dan hard gaat het nu eenmaal niet, waardoor er ieder voorjaar weer een bottleneck zit in de beschikbare capaciteit.

De lege mestsilo's zijn dit jaar wel positief. Dat is namelijk een fenomeen dat zich niet ieder jaar voordoet. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de capaciteit voor het aanvoeren van mest te wensen overliet. Ook een regenperiode, waarin de mestsilo's weer konden worden volgereden, ontbrak dit voorjaar.

Opvallende zaken
Wat ook opvalt, is de inschatting dat er fors minder mest naar Duitsland zou zijn gereden. De voorzichtige schattingen wijzen op 80 tot 100.000 m3. Dit zou vooral te maken hebben met het feit dat er minder fosfaat in varkensdrijfmest zit. Daardoor moeten er meer kuubs per hectare uitgereden worden om het gewenste volume fosfaat uitgereden te krijgen. Aangezien Duitsland een relatief dure afnemer is, voor de varkenshouder, wordt de voorkeur gegeven aan het uitrijden in eigen land.

Echte mannen eten geen honing, die kauwen bijen

De reden dat er minder fosfaat in het mest zou zitten, is volgens insiders tweeledig. Enerzijds kan dit een effect zijn van het voerspoor, waarbij er minder fosfaat in voer wordt verwerkt. Anderzijds kan het zijn dat de mest, die is afgezet, de bovenste laag uit de mestput van de veehouder is geweest. De zware mest zit namelijk vaak onderin en als er niet kan of wordt gemixt dan is de verscheidenheid in de fosfaatgehaltes van de mest groot. Dit laatste, het gedeeltelijk leefgehalen van de mestputten, zou ook kunnen verklaren dat er nog veel mest bij de varkenshouders zou zitten. 

Ontwikkeling van ophaalbijdragen
De ontwikkelingen van de ophaalbijdragen zijn deze week voor de rundveedrijfmestnotering onveranderd. De vleesvarkensdrijfmest heeft wel een lichte neiging tot stijgen. De ophaalbijdragen van de vaste kippenmest ontwikkelen zich stabiel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden