Inside: Mestmarkt

Zoeken naar fosfaatrechten gaat van start

11 Mei 2017 - Herma van den Pol

Er staat nog "onder voorbehoud" bij, maar zoals de zaken er nu voorstaan praat de Eerste Kamer op 16 mei over de invoering van het stelsel van fosfaatrechten. Hoewel melkveehouders en spelers daaromheen nog onzeker zijn over het behoud van de derogatie, blijken ze al wel te anticiperen op de fosfaatrechten. Er wordt over april dan ook meer vraag gezien en de de prijzen lopen op.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het behoud van de derogatie is als voorwaarde gesteld voor het stelsel van fosfaatrechten, maar de voorstellen moeten nog langs de Eerste Kamer. Een belangrijk onderdeel wordt waarschijnlijk de minimale knelgevallenregeling. Het was één van de redenen, waardoor melkveehouders recent het kort geding rondom de Regeling fosfaatreductie 2017 wonnen.  

140

euro

bovenkant van de prijs voor fosfaatrechten

Levendige handel in rechten
Ondertussen tikt de tijd door. Voor melkveehouders begint daarmee de tijd te dringen om zich voor te bereiden op de mogelijke invoering van de rechten. Het resulteerde in een levendige handel in fosfaatrechten. De prijs begon de maand op 120 euro per recht, maar in de loop van de maand liepen prijzen op. Begin mei bevindt de spreiding zich op 128 tot 140 euro per recht. Wat correspondeert met prijzen van 5.376 tot 5.880 euro per melkkoe. 

De zaken vinden onder voorbehoud plaats, maar het maakt duidelijk dat melkveehouders door willen. Tegelijkertijd helpt het dat de melkprijs melkveehouders weer vertrouwen in de markt geeft. De vraag overtreft het aanbod. Het aanbod moet veelal bij stoppers vandaan komen, welke doorgaans nog een beetje de kat uit de boom kijken. In de eerste 2 maanden van 2018 wordt, bij doorgang van de rechten, meer aanbod voorzien.

Financiering lastig
Niet alleen het aanbod is een beperkende factor ook de financiering is lastig. Dit omdat de banken nog geen rechten financieren. Het houdt in dat het geld op andere manieren verkregen moet worden of al aanwezig moet zijn. Dit is nog lang niet bij alle melkveehouders het geval, waardoor soms niet overgegaan kan worden tot zaken. Gemiddeld genomen beslaan de transacties tussen de 5 en 10 melkkoeien.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden