Cumela en LTO geven visie

'Terugdringen mestfraude in volle gang'

28 Mei 2017 - Sjoerd Hofstee - 19 reacties

Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam laat weten dat het vooral aan de sector is om mestfraude te lijf te gaan. De vraag is: hoe doen we dat? Cumela en LTO geven hun visie op de situatie.

Hans Verkerk van Cumela stelt dat de brancheorganisatie, die hij vertegenwoordigt, vindt dat frauderen ethisch onverantwoord is. Daarbij leggen we de rekening bij het milieu en dus bij onze kinderen en kleinkinderen. 

Stop met deze werkwijze

Hij roept bedrijven, die zich hiermee inlaten, op om te stoppen met deze werkwijze en om zich verantwoordelijk op te stellen. 'Fraude neemt af of stopt pas wanneer deze niet meer lonend is of wanneer de pakkans met hoge boetes substantieel wordt verhoogd. Hiervoor is het nodig dat er meer handhavers zichtbaar zijn in het veld. Daarnaast zijn en worden er, mede op ons verzoek, wijzigingen in de regelgeving doorgevoerd die de fraudemogelijkheden verlagen. Tot slot bezinnen wij ons, samen met andere partijen in de mestketen, op mogelijkheden om goed gedrag te bevorderen en te belonen.'

Resultaat van wijzigingen
Die wijzigingen in de regelgeving, welke resultaat moeten opleveren, somde Martijn van Dam ook op in zijn brief van begin mei. Het gaat om:

  • Verbeterde registratie van mestopslagen sinds 2016.
  • Een standaard Bibob-toets voor nieuwe mestintermediairs.
  • Extra aandacht voor mesttransporten met extreem hoge gehaltes.
  • Verplichte AGR/GPS-apparatuur voor transportmiddelen van vaste mest sinds 2017.
  • Verplichte monstername van vaste mest door een onafhankelijk monsternemer per 1 oktober 2017.

Intermediairs die louter anoniem willen reageren, schamperen hierover. 'Deze maatregelen maken het alleen maar moeilijker en duurder voor degenen die eerlijk werken. De kosten worden hoger wat het frauderen juist extra aantrekkelijk maakt.'

Pakkans groter
Harry Kager is specialist water en bodem bij ZLTO en LTO Nederland. Hij denkt dat de intermediairs nog redeneren vanuit de situatie van enkele jaren geleden. 'Inmiddels ontvang ik veel signalen, via leden, dat er wel meer pakkans is bij fraude. De NVWA maakt er ook echt werk van en dat schrikt ook af.'

De cijfers zijn voor niemand helder

Kager stelt verder dat de uitspraken van Rien Nagel van de Rabobank, die sprak van een "mestfraude-cultuur" in met name Zuid-Nederland, te ver gaan. 'De cijfers zijn niet helder. Voor niemand niet. Dan kun je niet spreken van een "fraudecultuur", vind ik. Dat laat onverlet dat LTO pertinent tegen fraude met mest is en dat we ook meewerken aan het terugdringen hiervan. En volgens mij zijn we dus op de goede weg.'

Pijlers voor de aanpak
De LTO beleidsmedewerker stelt 3 pijlers voor de aanpak. De eerste is een betere (politieke) inzet op verwaarding van mest en mineralen. 'Strenge generieke normen werken valsspelen in de hand, waarmee ik fraude niet goed praat.' De tweede pijler is volgens Kager een certificering voor intermediairs en mesthandelaren. 'Daar werken we hard aan. Ik hoop en verwacht dat dit rond oktober dit jaar effectief kan worden.'

En als derde stelt Kager dat excessen moeten worden aangepakt. 'En dat gebeurt in toenemende mate door de NVWA. De enige kritiek die ik daarbij heb, is dat ze dit nog wat meer en beter mogen communiceren. Nieuws over straffen en aanhoudingen schrikt af en helpt om mensen af te houden van fraude.'

Vanuit LTO melden wij het wel degelijk

Het verwijt dat (Z)LTO niet voldoende doet om mestfraude tegen te gaan en soms zelfs de ogen dichtknijpt, deel Kager dan ook niet. 'Als iemand mij een naam van een fraudeur doorgeeft, geef ik die meteen door aan de NVWA. Zij mogen er dan achteraan. Ieder zijn taak, maar vanuit LTO melden wij het wel degelijk als we een serieuze verdachtmaking van mestfraude doorkrijgen. Hoe vaak dat de laatste jaren gebeurd is? Een paar keer.'

Schaamte
De intermediairs blijven sceptisch. 'Een jongen als Niels Lentjes loopt momenteel gewoon weer vrolijk te handelen in mest. Ongelofelijk dat dat kan na alles waarvoor hij aangeklaagd is en ook schuldig bevonden.' Er gebeurt gewoonweg te weinig, zegt dezelfde intermediair om aan te vullen: 'Ik schaam mij meer dan eens in de mesthandel actief te zijn.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
nick 28 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10874629/terugdringen-mestfraude-in-volle-gang][/url]
Tja, dan is de vraag, wat is fraude? Als een vakgroepbestuurder in de zomer avonds nog even wat zwarte varkensmest aanvoert? Of als het gros van de cumela leden frauderen door water bij de potjes mest te doen om lagere gehalten te krijgen en zo meer mest aan kunnen voeren bij akkerbouwers of bij hunzelf?

Wat is dan fraude? cumela en lto hebben boter op hun hoofd, dat is zeker.
Abonnee
erik 28 Mei 2017
fraude betekent de waarheid verdraaien en is een vorm van oplichting voor eigen gewin. Een ieder die hier aan mee werkt mag van mij KEIHARD afgestraft worden, zodat degenen die netjes werken( ik hoop van de meesten onder ons) niet meer gestraft worden door de frauderende (collega's)
de 29 Mei 2017
Kager stelt verder dat de uitspraken van Rien Nagel van de Rabobank, die sprak van een "mestfraude-cultuur" in met name Zuid-Nederland, te ver gaan.

Als Rien Nagel van de Rabobank durft te spreken van mestfraudecultuur. Dan zeg ik dat de pot de ketel verwijt dat ie zwart ziet. Bij Rabobank denk ik aan Swaps, Liborrente fraude en woekerpolissen.
Abonnee
erik 29 Mei 2017
maar dat heeft ze wel 700 miljoen gekost, dus hebben ze de (fraude) deels hersteld. Dat aanbod heb ik van de veehouderij kant nog niet gezien
akkerbouwer 29 Mei 2017
Hoe kom ik met meneer Kager in contact?
vanplateringen 29 Mei 2017
Ik zou niet weten hoe ik als individuele, kleine boer zou moeten frauderen in de mest. Kan iemand mij dat even uitleggen? Of zijn het alleen maar weer de grote jongens die veel macht hebben. Ik hoor wel dat een bepaalde voerfabriek aan een paar grote jongens lagere aanvoergehaltes op de minasaangifte doen,zodat zij minder mest hoeven af te voeren. Werk voor de N.V.W.A. dus of durven zij niet bij die voerfirma's naar binnen te gaan?
Abonnee
Krulstaart 29 Mei 2017
Dus als een ondernemer verdacht lage mestafzetkosten heeft dan onderzoekt de Rabobank actief of alles wel volgens de regels gebeurt? Of houden ze zich verre van dat en zijn ze juist blij dat de ondernemer het "zo goed geregeld" heeft?
Fier 29 Mei 2017
Wie laat zich hier weer uit de tent lokken! Alle stukken over mestfraude wel eens goed gevolgd. Als je de gehaltes niet hebt in je mest, wordt er met ongeloof gereageerd door de Overheid, en maak je het wel kloppend om geen boete te riskeren, hoor ik dan. Zij zijn de grootste fraudeurs die ons niet vertrouwen! Mochten er toch meerdere enkelingen zijn; Dan aanpakken die hap!! Geen enkel commentaar daarop.
Inderdaad de Rabobank heeft betaald maar bij wie werd het geld opgehaald de hoge rente verplicht, inwoners van dit land die met de Rabobank in zee waren gegaan ooit! Het gaat daar net als bij GLW Gas/Water en Licht je betaald meer belasting dan dat je werkelijk gebruik maakt van de diensten. Mest, Het zuiden is veel verder dan de Overheid wil, dat is wat hen steekt. De kracht van de zuidelijke zandboeren heeft inzicht in mestverwerking en dat past in de emotie politiek van tegenwoordig Niet!
geert 29 Mei 2017
Zwarte mest ,daar wil het goed op groeien !
john 29 Mei 2017
mest is niet homogeen en verdeelt zichzelf eenvoudig in fracties met verschillende gehalten.. Daarom dit jaar van alle mest monsters genomen, ook de mest die op eigen land blijft. Traditioneel is dat de mest waar weinig in zit. Gehaltes van minder dan 0,5 kg stikstof en 0,2 tot 0,3 fosfaat is gemeten. Daartegenover staat de mest die onder uit de kelder komt 6 kg stikstof en 4 kg fosfaat is daar normaal. De verdeling van deze mest is 50/50, dus gemiddeld bevat mijn mest 3,25 kg stikstof en 2,15 kg fosfaat per ton. In de praktijk verwachten ze dat ik meer tonnen mest af moet zetten maar ben de mineralen al lang en breed kwijt..

Als iemand graag zwarte mest aan wil voeren met die lage gehaltes met de risico's van dien lijkt me dat vrij stom.
akkerbouwer 29 Mei 2017
@john, het wordt tijd dat je een mixer aanschaft, dan zul je zien dat je homogene mest krijgt.
john 29 Mei 2017
die dikkere varkensmest gaat samen met rundveemest in een silo en wordt daar gemixt tot een mooie uniforme mest. Ik zie het niet zo zitten om 1500 kuub water op transport te zetten. Als de mest dunner moet pompen ze daar maar water op voor 10 cent de kuub a 150 euro totaal. Ik bespaar me er toch 15000 euro mee en heel veel kilometers over de weg.
john 29 Mei 2017
Wat ik aan wil geven is dat er in veel berekeningen van uitgegaan wordt dat de mest homogeen is maar dat is het dus niet. Mest met die lage gehaltes kan ik makkelijk 100 tot 150 kuub op een hectare plaatsen waar normaal van 30 tot 40 kuub uitgegaan wordt. En dan zijn we meteen bij die 30% 'zwarte mest' de hele tijd over gesproken wordt die er dus niet is omdat de mineralen in de 50% mest zitten die wel van het bedrijf afgevoerd wordt.

Als je weet waar de mineralen zitten kan je daar als veehouder op inspelen en zo de afzetkosten beperken. (in ieder geval het transport deel!)
john 29 Mei 2017
Wat ik aan wil geven is dat er in veel berekeningen van uitgegaan wordt dat de mest homogeen is maar dat is het dus niet. Mest met die lage gehaltes kan ik makkelijk 100 tot 150 kuub op een hectare plaatsen waar normaal van 30 tot 40 kuub uitgegaan wordt. En dan zijn we meteen bij die 30% 'zwarte mest' de hele tijd over gesproken wordt die er dus niet is omdat de mineralen in de 50% mest zitten die wel van het bedrijf afgevoerd wordt.

Als je weet waar de mineralen zitten kan je daar als veehouder op inspelen en zo de afzetkosten beperken. (in ieder geval het transport deel!)
info 29 Mei 2017
Wanneer doe je aan mestfraude wanneer een perceel van 1 ha mais word geoogst en er komt 50 ton met 30% ds. van af . We weten dat in snijmais 1,4 kg fosfaat per ton product zit x 50 ton = 70 kg fosfaat wat er wordt onttrokken / ha
De norm is 50 kg fosfaat toediening , dat betekend 20 kg/ha tekort . Als deze wordt aangevuld doen we aan een fraude wat volgens mij geen fraude is en zorgen we als boer gewoon goed voor onze gewassen en doen we niks verkeerd. Maar worden wel als fraudeur beboet , kunt u het volgen.
Een voorbeeld we mogen volgens de borden op de snelweg 130km rijden en worden al beboet vanaf 100 km kunt u het volgen. Ik wel we zijn BOER.
Abonnee
erik 30 Mei 2017
als je landbouwkundige normen en wettelijke normen door elkaar gaat halen, snap ik wel dat er een mestprobleem is ontstaan. In de akkerbouw voelen we dit al jaren( meer afvoer dan aan voer) het is dus een teken aan de wand dat de veehouderij er nu pas over gaat klagen
info 30 Mei 2017
Erik landbouwkundige normen zijn belangrijker dan de wettelijke, als we de wettelijke moeten volgen kunnen we Wageningen UR ook wel sluiten dan kost dat ook geen geld en ergernis meer .
Abonnee
erik 30 Mei 2017
de wettelijke normen zijn een gevolg van het overvloedig bemesten in sommige gebieden, dus lijkt het me wijs dat oorzaak en gevolg niet door elkaar gehaald worden. Het blijft wel jammer dat de knoeiers waaraan we dit te danken hebben bijna altijd buiten schot blijven en dat de rest daar onder lijd.
john 31 Mei 2017
in het verleden zijn er echt grove fouten gemaakt met bemesting maar om daar de boeren van nu maar op af te blijven rekenen?
Jan 15 Juni 2017
Ik snap het niet helemaal, op alle mest auto's zit tegenwoordig een monsterkabinet die tijdens het laden een aantal monsters in het potje of zakje doet voor een gemiddeld monster. Weeg installatie en GPS bepalen hoeveelheid en plaats.
De werkwijze die John beschrijft om met zo min mogelijk vrachten zo veel mogelijk fosfaat af te voeren lijkt mij geen fraude, als de overheid dit wel zo ziet zijn ze volgens mij de weg een beetje kwijt.
De afgevoerde mest komt immers overeen met het monster en kan dus geen fraude zij.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Mest

Nieuwe boerencoöperatie daagt mestregelgeving uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden