Inside: Mestmarkt

Varkensmest krijgt weinig ruimte in markt

16 Juni 2017 - Esther de Snoo - 1 reactie

Rundveemest vond dit voorjaar weer volop zijn weg naar bouw- en grasland. Dit is heel anders voor varkensdrijfmest. Als intermediairs het al ophalen, rekenen ze hoofdprijzen. Verwerking is momenteel de enige optie en dat is nog voordeliger ook.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voorjaarsaanwending van 2017 is vlot en goed verlopen. Dat blijkt uit navraag bij intermediairs en loonwerkers. Aangezien het lang duurde voordat de percelen droog genoeg waren om bereden te worden, was het seizoen vrij kort. Het aanbod van varkensmest is van meet af aan erg groot geweest. Ook dit voorjaar waren de varkenshouders vooral aangewezen op de mestbewerkers en -verwerkers.

Rundveehouders hebben geprofiteerd

Rundveemest kon zijn weg naar de akkerbouwers gemakkelijk vinden. Daar had varkensmest een stuk meer moeite mee. Intermediairs en loonwerkers laten weten dat het aanbod van rundveemest na de voorjaarsaanwending minimaal is. Dat toont aan dat vooral de rundveehouders hebben kunnen profiteren van het korte uitrijdseizoen. Deze trend heeft zich enkele jaren geleden al laten zien en zet nu dus door.

Dunne fractie is het probleem
De varkenshouders kunnen nog iets van hun mest kwijt voor de opslagen, maar zij zijn naar verwachting voor de rest van dit jaar aangewezen op de mestverwerkers, -scheiders en -exporteurs. De afzet van de fosfaatrijke dikke fractie vormt doorgaans geen probleem.

Daarentegen is de afzet van de stikstofrijke dunne fractie wel een steeds groter probleem. Technieken om de dunne fractie te “wassen”, zijn veelal te duur. Wat rest is om de dunne fractie uit te rijden op het land. Dit is ook een van de redenen waarom varkenshouders voor het eerst in jaren weer investeren in grond. De grondaankoop is vooral bedoeld voor de eigen mestafzet en teelt van ruwvoer. Eigen afzet van mest loont, omdat de mestprijzen niet eerder zo hoog waren.

Midden betaalt meer dan het zuiden

Ophaalbijdragen op hoogste niveau
De ophaalbijdragen voor varkenshouders liggen in week 21 op hetzelfde niveau als in diezelfde periode een jaar geleden. Dat is rond de 23 euro per kuub. Als we terugkijken naar de jaren hiervoor liggen de mestprijzen in 2016 en 2017 een stuk hoger. De prijzen in regio zuid schommelden in de maand mei in de periode van 2010 tot en met 2015 rond de 18 euro per kuub. In regio midden lagen de ophaalbijdragen in die periode nog veel lager, namelijk tussen de 14 en 21 euro. Vanaf 2015 betalen varkenshouders in regio midden meer om van hun mest af te komen, dan hun collega's in het zuiden. 

Ophaalbijdragen in regio Lichtenvoorde het hoogst
Mestverwerking is sinds december 2014 voordeliger, dan de afzet op de reguliere markt. Inclusief het transport kost mestverwerking gemiddeld 20 euro per ton, boerderij af. De ophaalbijdragen van varkensdrijfmest, bestemd voor de reguliere markt, zijn gestegen tot een recordhoogte. Het duurste was de mest begin maart. Deze was toen 25,50 euro per kuub.

In regio midden ligt de prijs hoger dan in regio zuid. Traditioneel gezien betaalden varkenshouders in het zuiden altijd de hoofdprijs. Het duurste was de mest dit jaar in de regio Barneveld, namelijk 26,50 euro per kuub. Eind mei betaalden varkenshouders in de regio Lichtenvoorde het meest, namelijk 24,50 euro per kuub.

Trendrapport Varkens & Voer Pro
Dit is een onderdeel van het Trendrapport Varkens & Voer Pro (Q2 2017). Het hele rapport kunt u hier downloaden

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden