Oplossing voor mestfraude

POV pleit voor nieuwe manier van mestafvoer

22 Juni 2017 - Esther de Snoo - 2 reacties

De mestwetgeving is te ingewikkeld en te complex. Daarnaast werkt deze mestfraude in de hand. Dat stelt Paul Wouters, bestuurslid van de POV, tijdens het rondetafelgesprek van de Tweede Kamer over mestfraude op donderdag 22 juni.

Volgens Wouters worden de meeste fouten met mest gemaakt bij het bemonsteren. Daarbij is het systeem te ingewikkeld en functioneert het onvoldoende. "Eén vinkje verkeerd op het formulier en het wordt direct betiteld als fraude." Wouters wil dat de kern van het probleem wordt aangepakt door het systeem te versimpelen met minder administratie, minder papierstromen en betrouwbare methodes voor het vaststellen van gehaltes. 

Niet ingewikkeld
Varkenshouder en mestverwerker John van Paassen sprak dit echter tegen. "Ik vind de mestadministratie helemaal niet ingewikkeld. Ik heb mijn mestbonnen en mijn mestboekhouders doen de rest. Veel gegevens zijn geautomatiseerd en dat werkt gemakkelijk."

Gestapelde regelgeving
Frits van der Schans van het CLM bevestigde wel dat de complexiteit van de regels het te ingewikkeld maakt voor veehouders en intermediairs. "De gestapelde regelgeving maakt dat boeren door de bomen het bos niet meer zien. In een dicht bos kun je je beter verstoppen, dan in een open woud."

Het rondetafelgesprek leverde verder op dat de onderzoekers van Wageningen UR onderstreepten dat het onduidelijk is en in welke mate er gefraudeerd wordt. Harry Luesink rekende de Tweede Kamer-leden voor dat een gemiddeld varkersbedrijf €40.000 per jaar kwijt is aan mestafzet.

Krimp veestapel
De natuur- en milieuorganisaties grepen het overleg aan om de omvang van de veestapel onder de aandacht te brengen. De kern van het probleem is volgens hen dat er te veel dieren zijn en te weinig grond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
speklap 22 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10874950/pov-pleit-voor-nieuwe-manier-van-mestafvoer][/url]
wel vreemd van Paasen vind het niet ingewikkeld maar moet het wel uitbesteden?????? aan zijn mestboekhouders........ misschien zit daar juist het probleem
Jappie 23 Juni 2017
Werk uitbesteden aan een ander of het je personeel laten doen, waarom is dat nu opeens weer een probleem Speklap?
info 23 Juni 2017
Bij het kopje krimp veestapel zeggen de natuur en milieuorganisaties dat er te weinig grond is in Ned. voor al die dieren , dat hebben ze zelf veroorzaakt wanneer de ha,s die door wegen en stadsuitbreiding waren gecompenseerd door het markermeer in te polderen en de gronden die nu uit de markt worden gehaald door diezelfde organisaties t.b.v. natuur te compenseren, hierbij denk ik aan de Hedwigpolder enz. te veel om op te noemen. Tot deze organisaties wil ik zeggen je kan geen twee heren dienen en je zal het economisch belang boven de rest moeten stellen en als je de natuur in wil stel de bossen open voor het publiek nu worden ze gesloten , WAANZIN.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Mest

Nieuwe boerencoöperatie daagt mestregelgeving uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden