Inside: Mestmarkt

Uitvoer varkensmest staat onder druk

14 Juli 2017 - Esther de Snoo

De vraag naar varkensmest vanuit de akkerbouw is aanwezig. Deze staat echter niet in verhouding met de hoeveelheid varkensmest die in voorraad zit bij de varkenshouders. De uitvoer naar Duitsland staat onder druk.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aanbod varkensmest is nog zo groot dat de prijzen richting de zomer niet zakken. De ophaalbijdragen in week 28 blijven onveranderd. Het grote aanbod is een erfenis van de voorjaarsaanwending. Toen is weinig varkensmest uitgereden. Dit in tegenstelling tot rundveedrijfmest. De putten bij de rundveehouders zijn wel nagenoeg leeg. Voor dit mesttype ontstaat voorzichtig aan een vraagmarkt. 

Vroege graanoogst is kans
Intermediairs rijden in deze periode wel de silo's vol. Varkenshouders moeten het vooral hebben van een droge augustusmaand. Daar is het hopen op. De graanoogst valt vroeg dit jaar en mits het droog is in augustus kan er volop mest uitgereden worden over de graanstoppels. 

Minder uitvoer naar Duitsland
Inmiddels begint op de markt voelbaar te worden dat de export naar Duitsland minder vlot loopt dan mestexporteurs gewend waren. De Duitse overheid scherpt ook de regels aan en de verwachting is dat het uitrijseizoen al daar per 1 september afgelopen is. Voorheen kon tot 1 november volop mest aangewend worden op de Duitse akkers. 

Prijzen tabel vleesvarkensdrijfmest

Prijzen zijn ex BTW per ton

 

 week 28

Mutatie

 

13 juli 2017

 

 Deurne

 € 24,00

onveranderd

 Tilburg

 € 22,50

onveranderd

 Uden

 € 23,00

onveranderd

 Barneveld

 € 22,50

onveranderd

 Lichtenvoorde

 € 24,00

onveranderd

 Markelo

 € 21,50

onveranderd

Bron: DCA

Het betreft de ophaalbijdrage van vleesvarkensdrijfmest (mestcode 50) met de volgende specificaties: 4 kg fosfaat (P) en 7 kg stikstof (N) per ton af boerderij inclusief bemonsteren, wegen en analyseren, mits geladen kan worden onder normale omstandigheden. Het betreft distributie alleen over lange afstand.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden