Inside: Mestmarkt

Prijs van rundveedrijfmest loopt op

14 Augustus 2017 - Esther de Snoo

De prijs van rundveedrijfmest loopt sinds vorige week op. Dat is tegen de verwachting van de markt in. Akkerbouwers zijn op zoek naar verwerkte mest.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ophaalbijdragen voor rundveedrijfmest zijn de in de regio's Tilburg, Barneveld en Markelo gestegen met €0,50 per ton, ten opzichte van week 31. Deze prijsstijging is opmerkelijk, omdat de markt eerder dit voorjaar meldde dat er juist veel rundveedrijfmest is uitgereden.

16,50

euro

per ton in regio's Tilburg, Uden en Lichtenvoorde

De prijsstijging wordt met name veroorzaakt door een toenemend aanbod van koeienmest, terwijl de vraag daarnaar niet groter wordt. Nederlandse akkerbouwers zoeken vooral naar verwerkte mest om zo meer op maat te kunnen bemesten. Daarbij blijkt ook dat de hoeveelheid bemestingsruimte, die akkerbouwers nog hebben, beperkt is.

Duurste regio's: zuiden en oosten
De rundveedrijfmest in het zuiden van Nederland (regio Tilburg en Uden) is het duurst gebleken. Ook de oostelijke regio Lichtenvoorde scoort hoog. In deze 3 gebieden betalen rundveehouders €16,50 per ton. 

De rundveehouders in regio Barneveld en Markelo betalen het minst voor hun mest. Zij betalen €1,50 per ton minder dan de boeren in de bovenstaande regio's. Daarmee komt het bedrag uit op €15 per ton. De prijs ligt gemiddeld nog €0,80 per ton lager dan in het zuiden van Nederland.

Tekst gaat verder onder de grafiek
Vorig jaar lagen de prijzen hoger
De huidige mestprijzen zijn weliswaar hoog, maar liggen lager dan 1 jaar geleden in dezelfde periode. Toen kostte 1 ton rundveedrijfmest gemiddeld €17,50 in regio zuid. In regio midden betaalde men toen gemiddeld €18,50 per ton.

Prijzen van rundveedrijfmest per regio
Ophaalbijdragen in week 32 in euro per ton exclusief btw.

  Week 32 Mutatie
  10 augustus 2017  
Deurne €16 Onveranderd
Tilburg €16,50 +€0,50
Uden €16,50 Onveranderd
Barneveld €15 +€0,50
Lichtenvoorde €16,50 Onveranderd
Markelo €15 +€0,50


Bron: DCA
Het betreft de ophaalbijdrage van rundveedrijfmest (mestcode 14) met de volgende specificaties: 1,8 - 2 kilo fosfaat (P) en 4 - 4,5 kilo stikstof (N) per ton af boerderij. Dit is inclusief bemonsteren, wegen en analyseren, mits geladen kan worden onder normale omstandigheden. Het betreft distributie over lange afstand.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden