Inside: Mestmarkt

Beperkt KAS-aanbod stuurt prijs omhoog

21 September 2017 - Clarisse van der Woude

De prijzen van KAS zijn sinds medio september meermalen verhoogd. Hoewel dat in deze periode niet helemaal ongebruikelijk is, lijkt het erop dat producenten voor onmiddellijke verkoop niet veel KAS beschikbaar hebben.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen van meststoffen zijn van veel factoren afhankelijk. De belangrijkste reden, die door de industrie wordt aangevoerd, is het eeuwenoude principe van vraag en aanbod. "Er is een grote vraag en een goede afzet van KAS. Daarnaast is de vraag naar ureum op de wereldmarkt groter dan het aanbod. China reageert in het kader van de 'Clean air act' door actief kolengestookte installaties, waar ureum geproduceerd wordt, te sluiten. Dit leidt er toe dat China van netto-exporteur en netto-importeur wordt. Meer vraag dan het huidige aanbod dus", verduidelijkt een woordvoerder van ForFarmers.

China van netto-exporteur naar netto-importeur 

Oplopend prijsniveau
De prijzen zijn aan het einde van het vorige seizoen hoger geëindigd dan een seizoen eerder. Volgens de onderneming ligt het niveau van dit moment daardoor ook circa €30 per ton hoger.

Begin september lagen de prijzen tussen de €19 en €20,50 per ton. In de tweede week van september voerde de industrie een verhoging door van 5,5%, en ook daarna kwamen er nog enkele procenten bij.

Beweging in stikstof
Voor de komende periode ligt een verdere stijging in de lijn der verwachting. "De markt zal naar verwachting richting het voorjaar verder doorstijgen. De mate van de stijging is afhankelijk van meerdere factoren en per industrie verschillend. Ook in alle andere stikstofhoudende meststoffen zit op dit moment beweging."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden