Officiële landbouwramp

60 miljoen euro voor weersextremen België

26 September 2017 - Niels van der Boom - 3 reacties

De Vlaamse overheid maakt €60 miljoen vrij om agrarische ondernemers te compenseren voor de schade die zij dit seizoen hebben gehad aan hun gewassen. Zowel de nachtvorst, gedurende de lente, als de aanhoudende droogte zorgde voor schade. Maandag 25 september heeft de Vlaamse overheid beide weersfenomenen officieel als ramp gekenmerkt.

Eerst was het geen landbouwramp en vervolgens toch wel. Deze berichten volgden elkaar in juli op. Werd een schadedrempel van minstens €1,24 miljoen bereikt, dan kwamen boeren in aanmerking voor een vergoeding. Deze drempel is ruimschoots bereikt.

Dit kwam deels door droogte en deels door nachtvorst. Die heeft voornamelijk in de fruitteelt voor forse opbrengstderving gezorgd. Joke Schauvliege, de Vlaamse minister van Landbouw, maakte maandag 25 september het nieuws bekend. "De budgettaire weerslag bedraagt €60 miljoen", zegt ze. Daarover schrijft nieuwssite Vilt.be.

Vergoeding voor alle teelten
Heel Vlaanderen is nu als rampgebied betiteld, zodat alle agrarische ondernemers in het Nederlandse sprekende deel van België aanspraak kunnen maken op een vergoeding. Die wordt ook uitgekeerd voor schade aan akkerbouwgewassen, veevoer, fruit en boomkwekerijen.

De maximale vergoeding bedraagt €114.700 euro per bedrijf. De landbouwminister zegt dat de betalingen zo spoedig mogelijk worden uitgevoerd. De compensatie slaat alleen op Vlaanderen. In Wallonië was het ook zeer droog, maar voor deze streek is nog niets bekend gemaakt.

Boerenbond is tevreden met het besluit

Schade onherstelbaar
De nachtvorst zorgde eind april voor de eerste klap. De appeloogst in Vlaanderen wordt bijna 70% kleiner geraamd. Die van peren 7%. Een weersfenomeen dat volgens het KMI eens in de 20 jaar plaatsvindt. Door een milde winter was de schade aan fruitbomen extra groot. Vervolgens werd in april, mei en juni de akkerbouw- en groenteteelt zwaar getroffen door droogte. Gewassen zijn verdroogd of liepen een onherstelbare groeiachterstand op. Mede omdat niet beregend mocht worden.

3 maanden voor indienen
Agrarisch belangenbehartiger Boerenbond is tevreden. "De Vlaamse regering erkent dat de land- en tuinbouw de productieomstandigheden niet volledig onder controle kan hebben", zegt Boerenbond voorzitter Sonja de Becker. "Het is nu wachten op de publicatie van de besluiten in het Belgisch Staatsblad. Vanaf deze datum geldt een periode van 3 maanden, waarin een schadevergoeding moet worden ingediend bij het Departement Landbouw en Visserij."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
xx 26 September 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875992/60-miljoen-euro-voor-weersextremen-belgie][/url]
In Belgie hebben ze tenminste nog wat met de boeren op.
jpkievit 27 September 2017
8van de 10 boeren stoppen doordat de consumentenprijzen vanaf 1950 50% te laag zijn
Drent 27 September 2017
Toch raar dat de grondprijzen dan stijgen
grensboer 27 September 2017
droogteschade aan suikerbonen laten vaststellen uiteindelijk toch 18 ton geoogst
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden