Verlaging cadmiumlimiet

Duurdere kunstmest door nieuwe regels

25 Oktober 2017 - Niels van der Boom

Het Europese Parlement (EP) eist dat in de komende 16 jaar het gehalte cadmium in fosfaatmeststoffen flink afneemt. Hierdoor zijn Europese producenten vereist hoger belaste meststoffen uit Rusland te importeren, in plaats van goedkopere Afrikaanse alternatieven.

Het EP stemde dinsdag 24 oktober voor verlaging van de cadmiumniveaus in fosfaatmeststoffen. Per direct moet de maximale waarde dalen tot 60 milligram per kilo. Na 6 jaar gaat het limiet naar 40 milligram en uiteindelijk na 16 jaar naar 20 milligram. Dat schrijft Farmers Guardian. Volgens parlementsleden veroorzaakt cadmium kanker, vervuilt het water en verlaagt het de bodemgezondheid.

4,8

procent

importtarief geldt op Russische fosfaatimport

Geen Afrikaans maar Russisch fosfaat
In derdewereldlanden is een niveau van 100 tot 400 milligram per kilo toegestaan. 70% van de fosfaat die Europa importeert, is afkomstig uit West-Afrika, waar de cadmiumniveaus veel hoger liggen. Worden de regels doorgevoerd, dan zijn kunstmestproducenten verplicht om fosfaat uit Rusland te importeren. Het probleem is dat een importtarief van 4,8% geldt op Russische fosfaat.

Er bestaan technieken om cadmium uit fosfaathoudend gesteente te verwijderen. Het probleem is dat die apparatuur extreem duur is. Een ton tripelsuperfosfaat wordt €45 duurder wanneer cadmium moet worden verwijderd.

Niet definitief
Fertilizers Europe, de branchevereniging voor kunstmestproducenten, is niet blij met de voorgenomen regels. "Het Europees Parlement zet de concurrentiepositie van de Europese boer op het spel door te tornen aan de fosfaatproductie", zegt voorzitter Jacob Hansen. "De voordelen voor het milieu en gezondheid zijn minimaal." De Europese ministerraad moet nog over het voorstel debatteren en uiteindelijk hun goedkeuring geven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden