Inside: Akkerbouw

Forse verschillen in prijzen vaste mest

28 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

De vaste meststoffen met een hoog gehalte organische stof (zoals stromest, champost en compost) vinden gretig aftrek onder akkerbouwers. In bepaalde gevallen wordt zelfs geld toebetaald, maar per regio kunnen die bedragen wel fors verschillen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Akkerbouwers in Noord-Nederland ontvangen circa €5 per ton voor geitenmest en €3 per ton voor vaste rundveemest. In Flevoland liggen die bedragen op een hoger niveau en wordt ongeveer €6 per ton betaald voor levering op de kopakker. In Zuid-Nederland wordt zo’n €2,50 per ton stalmest toebetaald.

NPK-gehaltes
In de Nederlandse veehouderijgebieden (bijvoorbeeld Noord-Brabant) liggen de prijzen, welke de akkerbouwers ontvangen, behoorlijk lager. De handel concentreert zich daar vooral op drijfmest. Akkerbouwers mogen blij zijn wanneer ze €1 per ton toebetaald krijgen voor ontvangst van vaste rundveemest.

Kijk goed naar de kwaliteit van de mest

Er wordt overigens aangeraden om goed op de kwaliteit van de vaste mest te letten. De hoeveelheid kali kan bijvoorbeeld een fiks verschil maken in de prijs. Vaste varkensmest is minder interessant, vanwege de hoeveelheid fosfaat in het product.

Champost
Akkerbouwers in Nederland ontvangen op dit moment €2 tot €3 voor champost. In de provincie Noord-Brabant ligt dit bedrag hoger en wordt er €4 tot €5 per ton toebetaald. Mestverwerkers kunnen de champost bijna niet kwijt, omdat de afzet wordt bemoeilijkt door de regelgeving in Duitsland. Normaal gesproken gaat bijna de volledig afzet naar dit land toe.

Compostgebruik neemt toe
Boeren betalen ook voor compost en dit product kent dan ook het hoogste gehalte organische stof. Compost is vooral aantrekkelijk door de voordelen in de wetgeving rondom de mineralenhuishouding; zo wordt fosfaat in compost maar voor 50% meegerekend in de mestboekhouding. Volgens verschillende distributeurs is er momenteel een tekort aan compost. Dit doordat het aanbod gelijk blijft, maar de vraag al jaren toeneemt. Daardoor neemt de prijs ook ieder jaar iets toe.

In de provincie Zeeland worden bedragen genoemd die variëren van €5,50 tot €8 per ton voor groencompost en €3,50 per ton voor gft-compost. In Flevoland betaalt de boer €8 tot €10 per ton groencompost en ongeveer €5 voor gft-compost. In de provincie Noord-Brabant liggen die prijzen lager en wordt er ongeveer €2 per ton compost betaald. 

De prijzen voor de inkoop van compost in de loop van het seizoen zijn duurder, dan voorafgaand aan het seizoen. Een extra reden om de compost voorafgaand aan het seizoen in te kopen, is dat het dan verder afgerijpt is. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden