Verbranden de oplossing

Mestprobleem gaat letterlijk in rook op

19 April 2018 - Herma van den Pol - 6 reacties

Mest kopen, drogen, verbranden en vervolgens groen gas overhouden. Het enige bijproduct is hoogwaardige koolstof wat voor een deel kunstmest kan vervangen. Het Hoogeveense bedrijf Stercore deed er onderzoek naar en het kan. Het streven is om in 2019 de eerste fabriek in Emmen te openen.  

Hans Jansen en Richard Kusters zijn de uitvinders van Stercore die hier onderzoek naar deden. RTV Drenthe meldt dat de onderzoekers op het provinciehuis de plannen uit de doeken deden. "Simpel gezegd: we kopen mest, dat drogen we eerst. Dan stoppen we het in de vergasser, waar we het zuurstofloos verbranden. Het groene gas komt dan vrij. Van dat gas maken we aardgaskwaliteit en we leveren het vervolgens aan het aardgasnet", legt Jansen tegen RTV Drenthe uit. 

Geen reststoffen
Het grote voordeel van deze methode is dat er geen reststoffen overblijven, wat met vergisten wel het geval is. De fabriek in Emmen moet 3.000 kuub per uur groen gas gaan leveren. Op jaarbasis wordt uitgegaan van een productie van 20 miljoen kuub groen gas. Er zit wel een prijskaartje aan, want de fabriek kost €36 miljoen. Van dat bedrag is tweederde al gedekt, aldus de onderzoekers, zonder steun van banken. 

Kunstmestvervanger exporteren

Het bijproduct van de gasproductie is hoogwaardig koolstof, een bodemverbeteraar. Iets wat kunstmest kan vervangen en wat de onderzoekers vooral willen gaan exporteren naar landen met een voedingsarme bodem. In Nederland kan het gebruikt gaan worden in potgrond of tuinaarde. 

Grote ambities
De mannen zijn ambitieus, want er zijn ook plannen voor een fabriek in Havelte. Die kan de grasdrogerij in Ruinerwold van energie gaan voorzien. Maar er zijn nog meer plannen voor fabrieken. Die moeten dicht bij gasafnemers komen en de leveranciers van mest. Vooral in Brabant zijn dan mogelijkheden. Naast Brabant is Drenthe een optie, vanwege de toegang tot veel Duitse mest net over de grens. 

"Met fabrieken in Nederland kan 1 miljard kubieke meter gas worden geproduceerd. Een aanzienlijk deel van het mestoverschot in ons land kan hiermee worden opgelost,"

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.

Meer over

Stercore
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
bella 19 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10878276/mestprobleem-gaat-letterlijk-in-rook-op][/url]
36 miljoen voor 3000 M3 gas? Hoe wil je dat in hemelsnaam recht rekenen?
bella 19 April 2018
zie net op drenthe staan van 20 miljoen m3 per jaar, lijkt mij ook wel heel optimistisch
sjack 20 April 2018
dan vraag je je af waarom die fabriek in et noorden wordt neer gezet.
is et zuiden/oosten vh.land niet veel logischer?
Anoniem 20 April 2018
@bella dat js per uur
Anoniem 20 April 2018
@bella dat js per uur
leo 22 April 2018
droge mest verhitten totdat er gas uitkomt vele zijn ermee gestruikelt supermoeilijk om he proces te beheersen en heel groot brand gevaar
John 23 April 2018
@Leo, waar haal jij de wetenschap vandaan dat het een groot brandgevaar zou opleveren? Gezien alle onderzoeken en praktijksituaties is de uitspraak niet gefundeerd
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden