Inside Mest

Hoge teeltkosten maken drijfmest populair

16 Augustus 2018 - Redactie Boerenbusiness

De vroege graanoogst heeft ervoor gezorgd dat het uitrijden van mest al over zijn hoogtepunt heen is. Ook het uitrijden van mest op grasland kende een opleving. Ondanks deze ontwikkelingen laten niet alle mestprijzen een logische prijsontwikkeling zien, zo blijkt uit de mestnoteringen van DCA-Markets.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De regen van de afgelopen dagen heeft een positieve bijdrage geleverd aan het uitrijden van mest. Met name op de klei melden intermediairs dat er behoorlijk wat mest kan worden uitgereden. Alle ruimte die de akkerbouwers denken te hebben, wordt als het kan benut.

Kosten goed maken
De animo vanuit akkerbouwers om mest in te zetten, heeft echter amper te maken met de landbouwkundige waarde van mest. Voor veel akkerbouwers zijn de toe te betalen bedragen hard nodig om een deel van de gemaakte teeltkosten te kunnen compenseren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten die gemaakt zijn bij het beregenen van de gewassen.

Hogere prijzen voor rundveedrijfmest

Veel eerder dan in andere jaren is het uitrijden van mest al over het hoogste punt heen. Het is een logisch gevolg van de bijzonder vroege graanoogst. Er worden daardoor ook vraagtekens gezet bij de noodzaak van het verlengen van het uitrijdseizoen.

In Duitsland is wat minder neerslag gevallen, waardoor het tempo bij het uitrijden van mest op een lager pitje staat. Exporteurs geven aan dat zij niet de gewenste volumes kwijtraken en dat de wet- en regelgeving voor terughoudendheid bij akkerbouwers zorgt. Controlerende instanties zijn kritisch op wat binnen de wet wel en niet mogelijk is.

Prijsontwikkelingen
Alle ontwikkelingen tezamen leveren minimale dalingen op in de afzetprijs van de varkensmest. Zo noteren Deurne en Barneveld lagere prijzen (-€0,50). Die min levert prijzen op van respectievelijk €27,50 en €25 per ton. De onderkant van de spreiding in de Nederlandse prijzen gaat (door een plus van €0,50 in Markelo) omhoog naar €24 per ton.

Opvallend genoeg worden de afzetkosten voor rundveedrijfmest hoger. De regio Lichtenvoorde kent een plus €0,50 en komt uit op €17,50 per ton, Markelo verhoogt met €1 naar €16,50 per ton en Deurne tekent de grootste verhoging op (+€1,50). Het betekent dat de prijs naar €20 per ton gaat en daarmee is de mestafzet daar net zo duur als in Tilburg.

De afzetkosten van pluimveemest blijven wel stabiel. Het betekent een onderkant van €16 per ton in Uden en €28 per ton aan de bovenkant. Die prijs geldt in zowel Markelo als in Leeuwarden.De prijzen voor varkensmest waren de afgelopen periode flink gestegen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden