Shutterstock

Nieuws Jaarcijfers 2018

OCI zet 28 procent meer kunstmest af

20 Maart 2019 - Anne Jan Doorn

De omzet van chemiebedrijf en kunstmestproducent OCI is in 2018 met 44% gestegen. Dit resultaat komt onder meer voort uit de goede verkopen van stikstofkunstmest en de gestegen prijzen daarvan op de wereldmarkt.

Over 2018 verkocht OCI 7,5 miljoen ton kunstmest uit eigen productie, wat 28% meer is dan in 2017. De fabriek van OCI Nitrogen in Geleen (Limburg) droeg meer dan 2,6 miljoen ton bij aan de totale productie. Het bedrijf produceert echter niet alleen kunstmest, maar ook stoffen als methanol en AdBlue. De verkoop van alle producten samen liet een volumestijging van 29% zien.

Bod van Sabic
De goede resultaten hebben tevens te maken met gestegen prijzen op de wereldmarkt; zo steeg de stikstofprijs met 15%. De betere afzet en hogere prijzen resulteren in een winst van ruim $17 miljoen. Het bedrijf zette in 2017 nog een verlies van $27 miljoen neer. 

De beurswaarde van de kunstmestproducent steeg begin maart fors. De Saoedische chemiereus Sabic zou namelijk een bod voorbereiden op de 'methanoltak' van het van oorsprong Egyptische OCI.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden