Shutterstock

Inside Mest

KAS-prijs heeft de bodem bereikt

21 Mei 2019 - Redactie Boerenbusiness

De prijs voor KAS is sinds februari flink gedaald, maar lijkt de bodem nu te hebben bereikt. De voorraden die door droogte groter waren dan normaal, slinken inmiddels. Wat is er verder aan de hand op de kunstmestmarkt?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verscherpte Duitse mestwetgeving zorgde dit voorjaar voor een daling van de KAS-prijs. Circa 10 ton KAS kost op dit moment niet meer dan €225 (exclusief btw). Echter, verschillende kunstmestdistributeurs (onder meer Triferto en Agrifirm) verwachten dat de prijzen voor KAS in de komende periode weer gaan stijgen.

Weliswaar is er door de droogte nog steeds relatief weinig vraag, al is de prijs van ureum dit voorjaar helemaal niet gedaald. Die prijs is ook mede bepalend voor de prijs van KAS. Het is moeilijk om in te schatten of de verwachte prijsstijging zal doorzetten. 

Onzekerheid
De handelsoorlog die de Verenigde Staten momenteel met China voert, is de veroorzaker van veel onzekerheid op de markt. De prijs voor olie mag dan hoog zijn, de gasprijs is dat niet. Daarnaast wordt er veel ammoniak geproduceerd, wat van belang is voor de productie van KAS. Vanuit Oost-Europa en Turkije komt extra aanbod, waar China juist minder produceert. Daarbij is het van belang of het dit jaar net zo droog wordt als in 2018. Op dit moment geeft de Droogtemonitor van het KNMI aan dat het zelfs droger is dan vorig jaar in mei.

Ondanks de prijsdaling van de afgelopen tijd, liggen de kunstmestprijzen nog altijd hoog. KAS-Nutramon noteert deze week namelijk €24,75 per 100 kilo (Triferto). Dat is €0,50 meer dan de week daarvoor. In de jaren 2016 en 2017 lagen de prijzen overigens fors lager. Vorig jaar noteerde KAS in deze week €22,35 per 100 kilo en in 2016 werd zelfs slechts €19,25 per 100 kilo betaald.

Aardgas fors duurder
De prijsstijging van KAS heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste is energie. Energie is namelijk duurder geworden, vooral aardgas is flink in prijs gestegen. Dat heeft onder andere gevolgen voor de productiekosten van ammoniak. Daarbij speelt ook het antidumpingbeleid in de Europese Unie een rol, want hierdoor is de prijs van ureum flink gestegen. Het zet extra druk op de markt.

China is daarnaast als exporteur van de wereldmarkt verdwenen en daar is Iran als ureumproducent voor in de plaats gekomen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft Iran voor veel Europese inkopers als optie afgesneden. Hierdoor is er minder aanbod, wat maakt dat de prijzen van ureum verder stijgen. Dat heeft deels ook effect op de markt voor KAS.

KAS steeds duurder
De bovenstaande ontwikkelingen maken dat de prijsstijging van Kas nog niet ten einde is. De handelaren verwachten dat de prijs volgende week opnieuw met €0,50 verhoogd wordt. Tegelijkertijd zijn boeren er niet erg happig op om al in de voorverkoop zaken te doen. 

Naast KAS, worden ook andere meststoffen duurder. Kali noteert in deze week bij Triferto €0,20 hoger en komt daardoor uit op €31,40 per 100 kilo. Dat is €1 meer dan vorig jaar in deze periode. Ook tripel superfosfaat is iets duurder en nadert de grens van €40 per 100 kilo. Vorig jaar was dat nog €33,50 per 100 kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden