Shutterstock

Nieuws Kunstmest

Meer fraude met kunstmest dan dierlijke mest in België

23 Mei 2019 - Anne Jan Doorn - 3 reacties

Er wordt in België meer fraude gepleegd met kunstmest dan met dierlijke mest, zo meldt de Belgische krant De Standaard. Volgens de krant zou bijna de helft van het kunstmestgebruik in België illegaal zijn.

De Standaard baseert in het artikel zich op uitspraken van Jeroen Buysse, mestspecialist aan de universiteit in Gent. De boeren in België moeten bij de Mestbank wel aangeven hoeveel kunstmest ze gebruikt hebben, maar volgens Buysse controleert niemand hoeveel kunstmest exact gebruikt wordt.

In 2018 bleek dat 48,6 miljoen kilo stikstof vanuit kunstmest op Vlaamse grond werd gebruikt. Echter, uit onderzoek van de boekhoudgegevens van ongeveer 700 boeren blijkt dat het om 84,2 miljoen kilo gaat. Uit de cijfers wordt de conclusie getrokken dat circa de helft van de kunstmest illegaal wordt gebruikt.

Kunstmest goedkoper dan grond
Volgens Buysse is dat overigens wel logisch. Hij stelt dat landbouwgrond duur is, terwijl kunstmest redelijk goedkoop is. "Daarom neem je als boer geen risico en gebruik je liever extra kunstmest dan dat je risico loopt op opbrengstverlies." De krant concludeert tevens dat de overschrijding van de Nitraatrichtlijnen mogelijk eerder veroorzaakt wordt door deze vorm van 'mestfraude', dan door de fraude met dierlijke mest.

De Vlaamse Landmaatschappij erkent het probleem met kunstmest. Dat is tevens de reden dat kunstmesthandelaren en boeren in het nieuwe Mestactieplan verplicht worden om de kunstmestverkoop en het gebruik van kunstmest digitaal te registreren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Akkerboer 23 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10882589/meer-fraude-met-kunstmest-dan-dierlijke-mest-in-belgi]Meer fraude met kunstmest dan dierlijke mest in België[/url]
Om met de deur in huis te vallen: één grote leugen en waarom?

de groenen en de roden( sossen) hadden een grote stok nodig om op de boeren te kloppen en het nieuwe MEST aktie plan erdoor te krijgen. weeral gelukt.
wat er NOOIT in het nieuws komt is dat op het einde van mijn akker er een grachtje passeert en verder stroom opwaarts staan 150 huizen waarvan alle str..en zeik en afwas enz in dat beekje terecht komt.... en voorbij mijnakker, 480 m verder is er een MAP meetpunt en ieder jaar is het slecht. Wanneer je dit aankaart, spijtig dat ik geen foto kan posten van die brij) geven die staalnemers van de Mestbank niet thuis...
Eén ding wil ik nog kwijt: STEM allemaal TEGEN Europa. Hier hebben ze géén boeren meer nodig!
akkerboer 24 Mei 2019
En dan maar niet te praten over de kunstmest die de Belgische grens overgaat naar Nederland.
Cagri 24 Mei 2019
Laat me raden, dhr Buysse binnenkort op de lijst van groen of Spa?
zogezegd Bijna 36milj kg illegaal verkocht en niemand die dit ooit gemerkt heeft, belachelijk.
Ook door de boekhouding bij 700 boeren, waarschijnlijk uitgekozen omdat ze verdacht veel n residu hadden en weinig aangifte, dus bijna zeker moesten frauderen en dan zomaar stellen dat alle boeren met bijna de helft van hun kunstmest sjoemelen is wel een zeer straffe conclusie, bijna een op boeren gericht racisme.
Als een wilders een bevolkingsgroep over dezelfde kam scheert staat de eu in rep en roer, als het op landbouwers viseren aankomt mag dit en steun de pers dit zelfs.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden