Agrifoto

Inside Mest

Vraag overstijgt aanbod op markt vaste meststoffen

11 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

De percelen met tarwe en gerst komen (of zijn) inmiddels leeg en dat betekent dat het in de markt voor de vaste meststoffen met een hoog gehalte organische stof (stromest, geitenmest, champost en compost) flink aanpoten is. De vraag ligt op het moment zelfs vele malen hoger dan het aanbod.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bedrijven zijn duidelijk: 'Wie op tijd besteld heeft, krijgt op tijd geleverd.' Er is onder akkerbouwers op het moment zoveel vraag naar vaste meststoffen dat nieuwe bestellingen in de meeste gevallen pas over een aantal weken (of zelfs maanden) uitgeleverd kunnen worden. En hoewel het in deze periode van het jaar altijd druk is - omdat de percelen met tarwe en gerst geoogst worden -, wordt er dit jaar voor compost zelfs een wachtlijst gehanteerd.

Tekort aan champost door coronacrisis
Als gevolg van de coronacrisis is de champignonhandel in een paar weken tijd volledig ingestort. Aan het begin van de coronacrisis was er geen afzetmarkt meer voor reeds geteelde champignons (de horeca zat immers op slot). Daarom werd champost in het voorjaar bijna overal in het land gratis gelost bij akkerbouwers. Inmiddels is de situatie gekeerd. De afgelopen maanden hebben champignontelers gemiddeld 40% minder champignons geteeld. Dit heeft ertoe geleid dat akkerbouwers momenteel €1,00 tot €3,00 betalen voor champost (levering op het land), afhankelijk van de regio en transportafstand.

Vanuit handelaren wordt wel de voorzichtige verwachting gedaan dat de champignonproductie eind september of in het begin van oktober weer op het normale niveau kan zitten, maar dan moeten er geen 'gekke dingen' gebeuren. In andere woorden: de horeca moet zo blijven draaien als het nu doet en corona moet niet opnieuw de kop opsteken. Maar, met het oog op de laatste cijfers van het RIVM is dit wellicht een te hoopvolle vooruitblik.

Vaste mest niet aan te slepen
Er is niet alleen een groot tekort aan champost op de markt voor vaste meststoffen, want ook geitenmest, stromest en vaste rundveemest zijn behoorlijk lastig te verkrijgen. Dit komt onder meer doordat er dit jaar wederom weinig stro beschikbaar is en de tarwe korter is dan normaal. Daarbij speelt tevens mee dat de veehouders die hun mest kwijt wilden, dit grotendeels al gedaan hebben.

Het maakt dat akkerbouwers momenteel al gauw €2,00 tot €3,00 per ton (op het land gelost) betalen voor zowel stromest, geitenmest als vaste rundveemest. De verwachting vanuit verschillende bedrijven is dat deze mestsoorten ook de rest van het jaar (en waarschijnlijk komend jaar) nog moeilijk aan te slepen zullen zijn.

Wachtlijst voor compost
Ook de vraag naar compost overstijgt het aanbod en daarom wordt bij veel bedrijven inmiddels een wachtlijst gehanteerd. Het zorgt ervoor dat de gemiddelde prijs voor gft-compost (klasse H) medio augustus uitkomt tussen de €4,00 en €6,00 (afhankelijk van de regio). Circa 2 jaar terug lag die prijs nog op €3,50. Bij groencompost ligt de prijs doorgaans €2,50 tot €3,00 hoger. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat deze prijs van veel factoren afhankelijk is, zoals het verschil tussen grove of gezeefde compost en de toepassing ervan.

Al met al is het voor de bedrijven flink aanpoten op de markt voor vaste meststoffen. Zij geven dan ook aan dat het hen opvalt dat meer en meer akkerbouwers in Nederland (ook ondanks het slechte akkerbouwjaar) actief aan de slag gaan met organische stof. Gevolg is wel dat de vraag alsmaar toeneemt, terwijl het aanbod beperkt lijkt te blijven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden