Shutterstock

Nieuws Afrikaanse Varkenspest

Schouten staat jacht op wilde zwijnen toe

13 Oktober 2018 - Redactie Boerenbusiness

Minister Schouten neemt extra maatregelen om de kans op een uitbraak van Afrikaanse Varkenspest in Nederland te verkleinen. Dit doet zij door tijdelijk de jacht op wilde zwijnen (de beperkte bewegingsjacht) toe te staan, dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. 

Met deze vorm van jacht komt de minister tegemoet aan de wens van provincies. De kans op Afrikaanse varkenspest in Nederland kan volgens de Deskundigengroep Dierziekten worden verkleind door het aantal wilde zwijnen te verlagen. De provincies hebben bij de minister aangegeven te weinig effectieve methoden voor handen te hebben om dit te kunnen realiseren.

Beperkte bewegingsjacht
De beperkte bewegingsjacht houdt in dat een groep van maximaal 6 mensen met maximaal 3 aangelijnde honden de zwijnen op een rustige manier richting de jagers drijft.

Op verzoek van de provincies wordt ook gekeken naar een uitbreiding van de ontheffing voor geluiddempers. Voor het gebruik van een geluiddemper bij het afschieten van wilde zwijnen is een ontheffing nodig waar nu alleen jagers in dienst van grote terreinbeheerders over beschikken. Om het aantal wilde zwijnen terug te brengen, is het volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gewenst dat ook andere jagers die betrokken zijn bij het verkleinen van de populatie wilde zwijnen een ontheffing krijgen.

Preventieve maatregelen
De maatregelen van de minister zijn preventief, in Nederland is geen Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Het virus is wel besmettelijk, in september dook de ziekte op in België en in Oost- en Zuid-Europa. Sindsdien heeft Nederland verschillende maatregelen genomen. Zo worden de vervoersmiddelen die gebruikt zijn voor vervoer van onder andere varkens naar landen waar Afrikaanse varkenspest bij varkensbedrijven voorkomt extra gereinigd en gedesinfecteerd bij terugkomst in Nederland.

Ook worden de afgeschoten wilde zwijnen steekproefsgewijs getest op Afrikaanse varkenspest. Er zijn informatieborden over Afrikaanse varkenspest geplaatst op parkeerplaatsen langs snelwegen en bij natuurgebieden. Op de borden wordt opgeroepen om geen etensresten achter te laten in de natuur. Er zijn afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat over het reinigen van de vuilnisbakken. De vuilnisbakken zijn ‘wild zwijn’-bestendig en worden regelmatig geleegd. 

Frankrijk
Nederland is niet het enige land dat preventieve maatregelen neemt. Deze week maakte ook Frankrijk bekend een hek te plaatsen op de grens met België. Ook toegang tot bossen in het grensgebied is verboden om zo de kans op verspreiding van de Afrikaanse Varkenspest zo klein mogelijk te maken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden