Analyse DCA Mestmarkt

Varkenshouders in de knel met overschot aan mest

30 April 2015 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Het uitrijden van mest loopt voor de voorjaarsaanwending naar het einde. Uit de reacties van loonwerkers en intermediairs valt op te maken dat de laatste weken het tempo van uitrijden op een hoog niveau lag, waardoor er maximaal mest is uitgereden.

Opleggen biggen wellicht opschuiven door mest

Vooral de afzet van rundveedrijfmest is goed gelopen en bij verreweg de meeste melkveehouders kon daardoor de hoge nood worden gelenigd. Bij varkenshouders is er sprake van een geheel andere situatie, blijkt uit de analyse van DCA Mestmarkt. Het uitrijden van varkensdrijfmest gebeurt voornamelijk vanuit silo’s waar de afgelopen winter en in het vroege voorjaar de mest naar toe was gereden. Ruimte om meer varkensdrijfmest op te nemen is er deze periode niet.

Voor varkenshouders met volle mestputten zit er niets anders op dan blijven bellen met intermediairs in de hoop dat er iemand is die wil toehappen. De situatie is erg frustrerend, omdat niet alle varkenshouders inzien dat er geen ruimte is om nu mest af te zetten. Insiders verwachten dat door de volle mestputten varkenshouders soms moeten besluiten om het opleggen van biggen op te schuiven tot er zicht is op afvoermogelijkheden van mest.

De nijpende situatie tekent zich ook af in de ontwikkeling van de ophaalbijdragen. Deze week zijn die voor veel plaatsen gestegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Gerrit 30 April 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mestmarkt/artikel/10863248/Varkenshouders-in-de-knel-met-overschot-aan-mest]Varkenshouders in de knel met overschot aan mest[/url]
Waarom schrijft akkerbouwclub DCA met grote belangen in deze tak artikelen over varkens? Akkerbouwers begrijpen echt wel dat DCA veel belang heeft bij prijsopdrijving mest en dat door eenzijdige informatiewinning de prijzen enkele euro's boven de markt genoteerd worden. Laat varkensnieuws maar aan andere media over, op deze plaats niet relevant.
boereke 30 April 2015
stemmingmakerij, in brabant waar meeste varkens zitten moet 50%verwerkt worden en in oost 30% tel daarbij dat mest met deze kunstmestprijzen een behoorlijke waarde heeft. Daarbij de norm is 55 kg fosfaat en deze word met veel bijbetalen echt niet hoger
mafex 1 Mei 2015
weet je gerrit, als het graan goedkoop is wil je het ook graag lezen, het nieuws past jou gewoon niet, de akkerbouwer leest graag dat de mest met geld word geleverd, varkenshouders lezen graag dat het voer goedkoop is, tja dat heet eigen belang toch?
Dekil 1 Mei 2015
Nou Mafex en Gerrit, jullie hebben beide gelijk. Maar het is wel opmerkelijk dat DCA dit schijft terwijl hun eigen mestnotering de afgelopen weken gelijk tot licht dalende was, en nu deze week 2 tot 4% is gestegen.
Dus Gerrit heeft wel gelijk als hij zegt dat dit artikel wat overtrokken en prijsopdrijvend is.
Maar ok, men leest het graag.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden